2022 yılının son ayına girdiğimiz bu günlerde Kasım ayına ait enflasyon beklentisini ekonomistler değerlendirdi.

Enflasyon Zammı Ne Olur?

Enflasyon zammı Anadolu Ajansı finans bölümü tarafından ekonomistlere yaptırılan değerlendirmeyle hesaplandı. AA Finans Kasım ayına ait enflasyon beklentisi sonuçları açıklandı. Ekonomistler, enflasyon zammı hesabında etkili olan TÜFE oranının Kasım ayı için %3,10 oranında artmasını bekliyor.

TÜİK tarafından 5 Aralık Pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak olan Kasım ayına ait enflasyon verileri öncesinde AA Finans, 17 ekonomistin katılımıyla hazırladığı anket sonuçlarını duyurdu.

Memur Enflasyon Zammı Ne Kadar?

Memur Enflasyon zammı belirleyicisi olacak kasım Kasım ayına ait enflasyon verisi için değerlendirmelerini yapan ekonomistler, enflasyon beklentisi oranı için 3,10’u işaret ettiler. Yaklaşık 17 ekonomistin görüşünün ağırlığına bakılarak hazırlanan anket sonucunda beklentiler en düşük %1,90 olurken en yüksek %3.82 oranı oldu.

enflasyon zammı 2022

Enflasyon Zammı Memur Maaş Artışı!

Enflasyon zammı memur maaş zammı araştırmaları sürerken, ekonomistlerin Kasım ayına ait enflasyon beklentilerinin ortalaması ise %3,10 olarak çıktı. Bu oranlara göre bir önceki ay %85,51 olan yıllık enflasyon %84,78’e gerilemesi gerekiyor.

Tüketici fiyat endeksi, Ekim’de bir önceki aya göre %3,54 oranında artış yakalamıştı. Diğer taraftan ekonomistlerin yıl sonuna ait enflasyon beklenti tahminleri ise %73,12’den %70,18’e gerilemiş oldu.

Enflasyon Zammı Maaş Hesaplama

Enflasyon zammı maaş hesaplaması ise şekilde olacak; Anadolu Ajansı Finans Bölümünün yaptırdığı beklenti anketinde yer aldığı gibi 2022 Kasım ayında enflasyon %3,10 civarında açıklanması durumunda; yaptığımız hesaplamalara göre kümülatif enflasyon yılın 2. yarısı için %14,27’ye ulaşmış olacak. Aylık enflasyon oranları toplanarak bu oranlar yılın iki döneminde de hesaplanmaktadır. Aylık enflasyon zammında memur zamları hariçtir.

2023 memur enflasyon zammı

2023 memur zammı enflasyon zammı için, %14,27 hesabına göre; Kasım ayı itibariyle memur ve kamu işçisi toplu sözleşme zammına ilaveten enflasyon zammı %6,79 oranında zam alacak.

Artan fiyatlar sonrasında açıklanacak verilere göre memur maaşı ne kadar olacak? sorusunun önemi daha da artmaktadır. Memur ve memur emeklisi Ocak ayında bir nebzede olsa artacak maaşları ile geçim standartlarını iyileşeceğini ümit etmektedir.

Enflasyon farkı memur zammı

Enflasyon farkı memur zammı konusunda kamuda görev yapan çalışanlar, 1 Ocak 2023 itibariyle toplu sözleşme zammı olan %8 zam oranına ilaveten enflasyon zammının da %6,79 olması durumunda kümülatif zam oranları %15,33 olacaktır. Tabii ki bu orana aralık ayının enflasyon verisi dahil değildir.

Açıklanan Enflasyon Oranları

  • Temmuz Ayı: 2,37
  • Ağustos Ayı: 1,46
  • Eylül Ayı: 3,10
  • Ekim Ayı: 3,54
  • Kasım Ayı: 3,10 (tahmini)
  • Aralık Ayı: (Ocak ilk haftasında açıklanacak)

Enflasyon farkı nedir?

Enflasyon farkı, Genellikle yılın Ocak ve Haziran dönemi ile Temmuz ve Aralık dönemini kapsayan iki zaman aralığı için enflasyon oranlarının karşılaştırılması ile hesaplanmaktadır. TÜİK tarafından enflasyonda yaşanılan artış veya düşüş oranları bu hesaplamanın ana konusudur. Kasım ve Aralık ayı haricindeki yılın son yarısının diğer aylarına ait enflasyon verileri açıklandı.

Enflasyon zammı 2022

Enflasyon zammı, Ocak döneminde Aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanması sonrasında devreden yılın Haziran ayı ile aralık ayları toplamında yani 6 ayda yaşanan enflasyon artışına göre enflasyon zammı fark zammı olarak yapılır.

enflasyon zammı ne kadar olacak

Türkiye İstatistik Kurumu Ocak ayının ilk pazartesinde Aralık ayına ait enflasyon verilerini açıkladığında memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme zammı haricindeki enflasyon zammı da netleşmiş olacak.

Maaş Artışları Tahmini!

Unvan Mevcut Maaş Tahmini Maaş
Memur 9.109 TL 10.820 TL
Emekli Memur 6.080 TL 7.267 TL
65 Aylığı Maaşı 1.537 TL 1.827 TL

TÜİK’e Göre Memur Enflasyon Farkı Ne Kadar Olacak? içeriğimizden 2023 memur zammı enflasyon zammı konusunda hazırladığımız haberimize ulaşabilirsiniz. Ayrıca 50 bin kamu personelinin ziyaret ettiği Kasım ve Aralık Ayında Enflasyon Yüzde 3 Çıkarsa Memur ve İşçinin Ocak 2023 Enflasyon Farkı Ne Kadar Olur? başlıklı haberimizden de enflasyon ve enflasyon zammı konusunda başka bir haberimize ulaşabilirsiniz.

Zamlı Diğer Ödemeler!

Yapılacak olan yeni yıl düzenlemesi sonrasında 3 bin 336 lira olan Evde Bakım Desteği ödemesi Merkez Bankası tamin rakamlarına göre; 3 bin 955 TL, AA Finans’a göre 4 bin 80 lira civarında tahmin edildi. 4 aylık kesinleşen enflasyon rakamına göre ise 3 bin 721 TL.

Kronik hastalığı olan vatandaşların “hasta bakım” ödemeleri hali hazırda 3 bin 336 TL. Yeni yılla beraber bu tutar, MB’ye göre 3 bin 955, AA Finans’a göre ise 4 bin 80 TL’ye yükselmesi öngörülüyor. 4 aylık kesinleşmiş enflasyon verilerine göre şuan 3 bin 721 TL.

Yüzde 40-69 arası engelli raporu olan vatandaşların mevcut aldığı net ödeme tutarı 1,227 lira. Bu rakamın MB’ye göre 1,458 ve AA Finans’a göre ise 1,504 TL olması bekleniyor. 4 aylık netleşen ödeme miktarı ise 1,362 TL.

Editör: Haber Merkezi