Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 3600 ek gösterge düzenlemesinin Meclis Genel Kurulunda kabul edilmesinden sonra ek gösterge artışının emekli aylık ve ikramiyelerin olan etkisini mevcut durum ve yeni durumu ayrı ayrı ele aldığı tablo ile yayınladı.

Yayınlanan tabloda temmuz maaşına yapılması öngörülen yüzde 40’lık zammın tutarlara yansıtıldığı görüldü.

1. dereceye düşmüş ve 30 yıl hizmeti olan devlet memurları esas alınarak yayınlanan tabloda memur maaşlarının Temmuz 2022’de yaklaşık yüzde 40’lık zam maaş ve ikramiyelere yansıtıldı.

Buna göre lisans mezunu bir hemşirenin 3000 ek gösterge yerine 3600 ek gösterge ile emekli olması durumunda emekli aylığında 1.728 TL artış yaşanacak. Aynı hemşirenin emekli ikramiyesindeki artış ise 62.299 TL olacak.

Bakanlık tarafından değerlendirilmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan ek gösterge reform paketinde yapılan değişikliklerle birlikte kamuda çalışan birçok meslek grubu ve unvanın da 3600 ek göstergeden faydalanması sağlandı. Böylece 1994 yılından bu yana kapsamlı bir şekilde ele alınmamış olan ek gösterge sistemi, güncel şartlara uyum sağlaması amacıyla, bütüncül bir bakış açısı gözeterek yeniden revize edildi.


Bakanlık Yayınladı: 3600 Ek Gösterge 2 Yıl ve Üzeri Tüm Sağlık Çalışanlarına Verildi - TIKLAYINIZ


Memurların; kadro unvanı/derecesi, hizmet sınıfı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi, hiyerarşik konumu ve eğitim durumu esas alınarak belirlenen ek gösterge sisteminde yapılan düzenlemelerle kamu hiyerarşisindeki kimi aksaklıklar giderildi ve memurların hem emekli ikramiyelerinde hem de emekli aylıklarında iyileştirmeler yapıldı.

Bu kapsamda öncelikle birinci dereceye gelmiş olmak kaydıyla;

  • Tüm öğretmenlerin,
  • 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin,
  • Alan sınırlaması olmaksızın 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanlarının ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3.600’e yükseltildi.

Çalışmanın Kapsamı Tüm Meslek Gruplarının Faydalanacağı Biçimde Genişledi

3600 Ek Gösterge TBMM'de Kabul Edildi

Toplu sözleşme kazanımımız olan ek gösterge düzenlemesi ile; Sağlık hizmetleri sınıfı Lisans ve Önlisans ayrımı olmadan yükseköğrenim gören sağlık çalışanlarının tamamı 3600 ek göstergeden yararlanacak. Diğer sınıf çalışanlarına 600 puan ekleme yapılacak