Mecliste yasal düzenleme yapılacak olan EYT ile ilgili 1 Mart tarihinde ilk maaşlarını alabileceklerini söyleyen Bakan Bilgin, şu an ellerindeki dosyanın geçici işçilerle ilgili olduğunu duyurdu.

Geçici işçilerle ilgili mevzuyu çözeceklerini söyleyen Bakan Bilgin, bu işçilerin kadro sorunlarını çözerek dosyayı kapatacaklarını belirtti.

Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kapsama giren çalışanların ilk maaşlarını 1 Mart 2023’te almalarını sağlayacak kanuni düzenlemenin meclisten çıkacağını söyleyen Bakan Bilgin, Bengi Türk TV canlı yayında önemli değerlendirmelerde bulundu.

"EYT ile ilgili 9 Eylül 1999 tarihinin geriye doğru esnetilmesi mümkün olur mu?" sorusunu cevaplayan Bilgin, "Olmaz, çünkü EYT dediğimiz şey, 8 Eylül'de geçerli olan yasanın değiştirilerek yaş şartı konulması. Dolayısıyla bu tarihte çalışan olması lazım ki o yaşa takılsın." diye konuştu.

"Staj yapanlar, iş yerinde çalışma ilişkisi kurmuyorlar, iş akdi gerçekleşmiyor. Dolayısıyla işveren onlar için prim ödemiyor. Yani onlar için geçerli olan bir durum değil. Onlar bir eğitim için gidiyorlar oraya. O eğitim sürecinde başlarına bir şey gelmesin diye devlet onlara sağlık sigortası yatırıyor, koruyucu sigorta düzenlemesi yapıyor. Onunla iş akdini birbirine karıştırmamak lazım. Orada öyle bir karışıklık var. Borçlanma vesaire bunlar söz konusu değil. İşvereniniz kim olacak, kimin adına borçlarınızı yatıracaksınız? Yani iş akdinin gerektirdiği şartların ve standartların hiçbirisi onlarda söz konusu değil."