Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in emeklilikte yaşa takılanlar, çalışanların vergi dilimleri ve memur ve emeklilerin maaşlarına yapılacak zamla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Asgari ücrete yapılan artışla ilgili sendikaların “iyi oldu” demesini beklemenin doğru olmayacağını savunan Çalışma Bakanı Bilgin, TÜRK İŞ’in daha önce açıkladığı açlık sınırı olan 7.785 liraya dikkat çekerek, bu çalışmanın bilimsel olmayan tespitler üzerine yapıldığını söyledi.

Kendi pozisyonlarını güçlendirmek adına yapılan açıklamaların sorunu güçleştirdiği söyleyen Bakan Bilgin, sokağın beklentisiyle işçilerin meseleye bakış açısının farklı olduğunu dile getirdi.

"İŞÇİLERİMİZİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ASGARİ ÜCRETTEN MEMNUN"

Türkiye'deki açlık sınırı, yoksulluk sınırı gibi tartışmalar büyük çoğunluğu bilim dışıdır. Bilimsel araştırma mantığına dayanmamaktadır. Ankara'da 15 marketten alınan fiyatla, Türkiye'nin açlık sınırı algısını yönetmek nasıl bir sorumsuzluktur? Bunu şiddetle reddediyorum. Bizim belirlediğimiz asgari ücret işçilerin büyük çoğunluğu tarafından makul bulunmuş, değerli bulunmuştur. Bugünkü şartlarda verilebilecek asgari ücrettir. Şimdi enflasyon ve kur sabitlenmiş durumda. Enerji fiyatlarında yükseliş yok, hatta bir miktar düşüş var. Asgari ücretin yükselmesinin bütün fiyatlara yansıyacağını söylemek mümkün değil. Bu artış enflasyonu sınırlı derecede etkiler.

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM OLACAK MI?

Enflasyon kontrol altına alındı. Yıl sonunda yüzde 20'lere düşeceğini tahmin ediyoruz. Mayıs-haziran döneminde yüzde 35-40 düşmesini bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız 'Önümüzdeki yıl sonunda yüzde 20'leri göreceğiz, endişe etmeyin' dedi. 1 yıl önce savaş, pandemi olacağını biliyor muyduk? Olağanüstü şeyler olmazsa bizi yıl sonuna kadar götürecek asgari ücret belirledik. Olağanüstü şartlarda yeniden müdahale ederiz, geçen sene nasıl temmuz ayında müdahale ettiysek ihtiyaç olursa geçen sene gibi zam yapılabilir.

MEMUR-EMEKLİ MAAŞLARINDA ARTIŞ NE KADAR OLACAK?

Aralık ayı enflasyonu açıklandıktan sonra memur ve emekli maaş artış oranları belli olacak. Memura enflasyonun üzerinde zam yapacağız.

ÇALIŞANLARIN VERGİ DİLİMLERİ

Hazine ve Maliye Bakanığı gelir vergisi dilimleri konusunda çalışma yapıyor.

EYT KİMLERİ KASPSAYACAK?

8 Eylül 1999'dan önce işe girmeyenler EYT'den yararlanamayacak. Yaş sınırı olmazsa EYT'li sayısı Ocak ayında 2 milyonu geçecek.

Editör: Haber Merkezi