Twitter’da Tıbbiyeli kullanıcı hesap sahibi hekimlerin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’yı Twitter sohbet odasına davet etmelerinin ardından ilginç bir gelişme yaşandı. Bakan Koca telefonla hesap yöneticilerini arayarak son gelişmeler ve Meclis Genel Kurulunda görüşülecek düzenleme hakkında detaylı bilgi verdi.

Bakanın aktardıklarını yorum katmadan (rakam vermeden) aktarıyoruz:

MAHSUPLAŞMA DEVAM EDECEK

Hekim ve Hekim harici sabit ek ödemeleri Üniversite hastaneleri de dahil olmak üzere genel bütçeden ödenecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı ikna edilemediği için mahsuplaşma devam edecek. Ancak performans ek ödemesinde tavanların sabit ek ödemeler kadar artırılacağı, bu sayede de hekimlerin kazancına artışın yansıması sağlanacağı ifade edildi.


-Meclisteki yasayı görüşen milletvekilleri dâhil kimse iyileştirmeler hakkında rakamsal verileri bilmiyor. Dar bir ekip tarafından çalışmalar yapılıyor. Rakam verilip Aralık ayındaki gibi olması istenmiyor.
-Hekimlerin fiks kazancı net olarak artacak.
-Hekim kazançlarının enflasyon karşısında ezilmemesi için ek bir yönetmelik çıkarılacak.
-Düzenlemelerin yansıması Ağustos ayında görülecek.
-Hekimlerde emeklilikte 2008 öncesi/sonrası ayrımı kaldırılıyor.
-Emekli maaşı 4 yıllık profesör emekli maaşının bir alt kademesinde olacak. Aynı düzeyde olması için ısrarcı olduğunu fakat hiyerarşik düzende kabul görmediğini iletti. Aralık ayındaki düzenleme de aynı nedenden dolayı iptal edilmiş.
-Asistan hekimler pratisyen hekim ve uzman hekim arasında bir konumda olacak.
-Sözleşmeli hekim kadroları yaygınlaştırılacak. İhtiyaç nerede varsa bölge şartı olmadan (İstanbul, Ankara vs.) oraya sözleşmeli kadro verilecek. 2022 yılı için ek kadro alındı. Yeni yılda da 10 bin kadro talep edildi. Özellikle tüm yan dal hekimlerinin sözleşmeli çalışması gerektiğini söyledi.
-Malpraktis yasasının kıymetinin tam anlaşılamadığını, hiçbir ülkede hekimi koruyan böyle bir yasa bulunmadığını, kasıtlı hastaya zarar verme harici hiçbir şekilde tazminatın hekime rücu edilmeyeceğini söyledi.
-Sağlıkta şiddetin katalog suç olarak alınmasına rağmen yerleşmiş içtihatlar nedeniyle şu an sorunların yaşandığını, süreç içinde bu sorunların aşılacağını belirtti.
-Ekleme: Yapılacak olan iyileştirmeler Temmuz ayında yapılacak maaş zammından bağımsız olacak.