Sağlık Bakanı Koca beyaz reformunun evrensel küme, kapsam dışını içerdiğini belirtse de özellikle 81 ilde Halk Sağlığı Labaratuvarları Sorumluları (Tabip Dışı, Mühendis, Kimyager ve Biyolog) Yönetmelikte kat sayıları bile bulunmuyor. Katsayıların tanımlanmasının unutulduğumu yoksa bilerek mi sağlık lisansiyerlerinin lise mezunları ile aynı taban ödemeyi almasının istendiği ise merak ediliyor.

Çıkarılan yönetmelikle temel birimlere 0.80 taban ek ödeme katsayısı belirlenmesi ve teşvik kapsamında yer almaması ile diğer branşlara göre ¼ oranında daha az ücretlendirme yapıldığı da biliniyor.

Sağlık Çalışanları Hangi Zamanda Diyor?

Bakan Koca’nın evrensel küme kapsam dışı gibi açıklamaları sonrasında sahada görevli sağlıkçılar kast edilen ödemelerin hangi zamanda yapılacağının somut açıklanmasını bekliyor.

Pandeminin Kahramanlarına 732 TL Reva Görüldü!

Sağlık Bakanının sık sık attığı tweetlerle özlük haklarının iyileştirildiğini öne sürdüğü beyaz reformu ek ödeme yönetmeliği ile 1. basamakta görev yapanların gelirlerinde ciddi düşüşler yaşandığı görüldü. Pandeminin kahramanı olarak bilinen sağlık personeline yönetmelikle reva görülen ücret ise sadece 732 TL olmuştu.

Diğer taraftan Yönetmeliğin İl Sağlık Müdürlüğü kısmında da ciddi eksikler bulunduğu, hekim olan halk sağlığı laboratuvarı sorumlularının da katsayılarının eksik olduğu, 4C statüsünde görev yapan personelin ise 500 TL civarında kaybının olduğu öğrenildi.

Uvanlar Arası Önem Yok Sayıldı!

Kimyager, Biyolog, Mühendisi ile Lise Mezunu Teknisyenlerin taban katsayısını 0,32 olarak belirlenmesi sonrasında Beyaz Reformun Unvanlar arasında önem sırası düşünülmeden gelişigüzel yazıldığı iddialarını güçlendirdi.

Alınan Risk Görmezden Gelindi!

Öte yandan hekim olan TSM sorumlu Tabiplerininde unutulduğu hiçbir katsayılarının mevcut olmadığı özetle; halk sağlığı laboratuvarı sorumluları ile TSM sorumlu hekimlerinin aldıkları riskin karşılığının çıkarılan beyaz reform ek ödeme yönetmeliğinde bulunmadığı görünüyor.

Sitemize gönderilen yönetmelikle ilgili bir eleştiri aynen yayınlıyoruz: "Merhaba. Bizler İSM de doktor ve dişhekimi olarak görev yapmaktayız. Bırakın yeni yasayla iyleştirme yapılmasını, ek ödeme+maaş ile elimize geçen total para azalmıştır. Hem teşvik yani performans ücretimiz kesilmiş hemde taban ek ödeme çarpanımız 0.75 olmuştur. Bizler hergün sahada denetim yapmaktayız.Binbir sıkıntı ,direnç ve yerine göre şiddetle karşılaşmaktayız. Çalışmalarımızın gözardı edilmesi ve teşvik ödememizin kesilmesi bizleri çok yaraladı. 1.basamakta sağlık hizmeti sunan tüm sağlık çalışanlarının bu mağduriyetimizin en yakın zamanda giderilmesini talep ediyoruz.Sesimizi duyurmak adına sizden yardım bekliyoruz.TEŞEKKÜRLER."

Editör: Haber Merkezi