Aile Hekimliği Sözleşme ve Ek Ödeme Yönetmeliğinde yapılan değişiklik 5988 sayılı Resmi Gazete ile bugün yürürlüğe girdi. Düzenleme adı altında ASM çalışanlarına 400 TL (ihtar puanı yoksa) ödeme yapılması kararlaştırıldı. 

1. Şart koşulan ceza puanlarını anayasa mahkemesi anayasa'ya aykırı buldu, muhtemelen Daniştay kısa sürede bu ceza puanlarına dair maddeleri iptal edecek. Bu durumda bu şart kadük olacak. 
2. Birinci Basamakta amaç koruyucu sağlık hizmeti iken Bakanlık tedavi edici sağlık hizmetini öne çıkarmış, bu koruyucu sağlık hizmetine darbe yapmaktır. 
3. Aile Sağlığı Çalışanlarının  alabileceği ek ödemeyi onlarla ilgili olmayan bir konuya, hasta muayene sayısına baglamış ki bu onlara yapılmış bir haksızlık 
4. Randevulu muayene gibi gayet modern ve kaliteli hizmet sağlayan uygulamayı bitirmeye çalışmış, amaç hasta istediği anda bir doktor bulsun gerisi boş. 
5. Liyakatsız il idarecilerinin açtığı anlamsız soruşturmalar yüzünden sahada neredeyse ceza almayan bir çalışan olmadığını çok iyi biliyorlar. Bu sayede bütçeden anlamlı bir para çıkmayacak. saglikpersonelihaber.net
6. Yine işini layıkıyla yapana değil  mış gibi yapana ödül vermişler.

Sağlık Bakanlığı gece yayınladığı yönetmelik ile dedi ki; (Yönetmeliği incelemek için tıklayınız.)

Hastasını dinleyen, onun derdini sorgulayan, ona BiyoPsikoSosyal yaklaşan ve hastasını tam muayene eden hekim istemiyorum. Vatandaş kapıdan girsin iki dakikada işini gör, gitsin. Ha bir de uslu ol, eylem filan yapma.

Hem HYP yapan hem de günde 76 hasta ortalamasını tutturan ve hiç ceza puanı olmayan hekim kümesinin eleman sayısının sıfıra yakın olduğu ileri sürüldü.

(Alıntı)

Diğer taraftan Sağlık Bakanı Koca yönetmelik değişikliğiyle ilgili "AİLE HEKİMLİĞİ sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu önemli gelişme ile, Aile Hekimlerimiz ve ASM çalışanlarımız kendileriyle ilgili mevzuatlar çerçevesinde taban ek ödemesi ve teşvik ödemesinden yararlanacaklar. Hayırlı olsun." ifadesini kullandı.