Zam yapıldığı takdirde, aralık ayındaki asgari ücret toplantısında bu senenin ikinci yarısındaki enflasyon oranı dikkate alınacak. İşte asgari ücret ile ilgili son gelişmeler ve açıklamalar...

Asgari ücret ile ilgili yeni formüller belirlendi, ilk rakam ortaya çıktı. Yılda bir defa belirlenen asgari ücrette, bu sene ara zam yapılarak ikinci kez artış yapılması gündeme geliyor. Asgari ücret tarafına ek bir zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin milyonlarca çalışan gelişmeleri merakla bekliyor. Temmuzda memur ve emeklilere yapılacak zamma paralel olarak, olası asgari ücret zammı için enflasyon farkı ödenmesinin masada olduğu belirtiliyor. Net asgari ücret için ‘olağanüstü’ durumlarda kullanılmak üzere emekli zammı gibi 6 aylık enflasyon kadar zam verilmesi gündeme geldi.

ASGARİ ÜCRETE İLİŞKİN ÖMER ÇELİK’TEN AÇIKLAMA

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu ve ‘Asgari ücrete ara zam yapılacak mı’ soruna yanıt verdi. Çelik, asgari ücret, emekli ve memur zammına ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“AK Parti açısından emeklimiz, esnafımız, çiftçimiz genç arkadaşlarımız bunlardan gelen talepleri takip ediyor ve değerlendiriyoruz. Vatandaşımızın ezilmemesi için stratejiler üretiyoruz. Onların zamanlaması içeriklendirilmesi için erken. Onlar olgunlaştığı zaman bizdeki bilgileri paylaşırız.”

ASGARİ ÜCRETE TEMMUZDA ZAM VAR MI?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir, dün temmuz ayında asgari ücrete ara zam yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruyu yanıtlamıştı.

Soru: Yılbaşında asgari ücrete, memur ve emekli maaşlarına ciddi oranda bir zam yapıldı. Tarihi bir artış ama mevcut durumda enflasyonla birlikte alım gücü düştü. Temmuz ayında bir düzeltme beklentisi var? Nasıl bir çalışma yürüyor?

Yanıt: Esasında rutini içerisinde devam eden bir çalışma zaten derde deva olacak bir çalışma. Ama bunun dışında ekstra önlem alınması gerekiyorsa bununla alakalı da ilgili bakanlarımız çalışmalarını yapmaya devam ediyorlar. Cumhurbaşkanımıza arz ettiler, arz ediyorlar. Bir yol haritası üzerinde mutlaka çalışılıyor. Milletimizin sokakta vatandaşımızın derdi bizim derdimiz. Orada bir problem varsa bu problem bizim problemimiz. İlgili bakanlarımız konuyla ilgili çalışmalarını yapıyorlar.

Önümüzdeki süreç içerisinde atılan adımları bunları hep beraber göreceğiz. Fakat bunu yaparken popülist bir söylemin içerisine girmeyi de doğru bulmuyoruz. AK Parti milletine uzun vadede bedel ödetecek hiçbir şeyi yapmamakla zaten istikrarı sağlamış bir siyasi hareket. Bunun bir dengesi var o denge içerisinde hükümet olmanın gereğini de yerine getirerek adımlar atmaya devam edeceğiz.

4 AYLIK ENFLASYON ORANI YÜZDE 31,71

Türkiye İstatistik Kurumu nisan ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. 4 aylık enflasyon oranı yüzde 31,71 oldu. Bu rakamla birlikte emekli zammı için şimdiden zam oranı kesinleşmiş oldu. Bundan sonraki 2 ayda enflasyon sıfır çıksa dahi bu rakamları SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarına yansımış şekilde alacak.

BAKAN BİLGİN’DEN AÇIKLAMA

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, memur ve memur emeklilerine enflasyon farkının ödeneceğini, emeklilerin ise 6 aylık enflasyon oranında zam alacaklarını hatırlattı. Bilgin, haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte çalışmaya ilişkin yol haritasını belirleyeceklerini ifade etti.

MERKEZ BANKASI YAYIMLADI: 6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ…

Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayımladı. Buna göre Mayıs enflasyon beklentisi yüzde 3,97 olurken, Haziran ayı enflasyon beklentisi ise yüzde 2,97 oldu. Bununla beraber 6 aylık TÜFE endeksi beklentisi 968,65’e yükselirken, bu rakamların gerçekleşmesi durumunda ise Temmuz zammı için belirleyici olacak 6 aylık enflasyon oranı da yüzde 41 olacak.

2022 ASGARİ ÜCRETE ‘ENFLASYON FARKI’ FORMÜLÜ

2022 askeri ücrete yılda birden fazla artış olabilmesi için yasa çıkarılmasının gerekli olmadığı belirtilirken, ‘enflasyon formülü’ öne çıkmaya başladı. Enflasyon farkının devreye girmesi ile birlikte asgari ücretin ne kadar olacağı da merak ediliyordu, ilk rakam ortaya çıktı. Şu anda asgari ücret 4.253,40 TL olarak uygulanıyor. Asgari ücrette 6 aylık enflasyon oranı gerçekleştiği takdirde 5.997,30 TL’ye yükselecek. Temmuzda eğer zam yapılırsa, aralık ayında yapılacak olan toplantıda 2022 yılının ikinci yarısındaki enflasyon oranı dikkate alınacak.

Kaynak: GazeteVatan