Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 7-8 ve 9 Aralık tarihlerinde yapacağı toplantıların ardından 2023 yılında verilecek asgari ücret zammının oranı belirlenmiş olacak.

Zam oranını Cumhurbaşkanı Açıklayacak!

Komisyonun toplantılarının ardından belirlenen zam oranının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması bekleniyor.

8800 TL Konuşuluyor!

Asgari ücretle ilgili kulislere düşen son bilgilere göre tutarın 7700 TL 8800 TL arasında olacağı kaydedildi

Gelir ve Damga Vergisi İstisnası Devam Edebilir!

Öte yandan memurlara 6 aylık dönemlerde yapılan zam uygulamasının 2023 yılında asgari ücret için de geçerli olabileceği ileri sürüldü. Ayrıca 2022 yılında uygulamaya sokulan gelir vergisi ve damga vergisi istisna uygulamasının 2023 yılında da devam edebileceği belirtiliyor.

7 Aralık’ta İlk Toplantı Yapılacak!

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı aralık ayında gerçekleşecek Meclis görüşmelerinde. Aralıkta ayında Meclis’in gündemi EYT, Sözleşmeli Personele Kadro çalışmalarından oluşması beklenirken diğer taraftan Asgari Ücret Tespit Komisyonu da aralık ayında toplantılarını yapacak.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ayının en önemli gündem maddesi asgari ücrete yapılacak olan zam oranı olacak.

9 Aralıkta Karara Bağlanacak!

7 Aralık tarihinde başlaması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı 9 aralık tarihinde karara bağlanacak.

Enflasyonun 5-10 Puan zerinde Zam Bekleniyor!

Son 10-15 yıllık sürece bakıldığında asgari ücrete yapılacak olan zam oranının enflasyonun üzerinde gerçekleştirileceği öngörülüyor. Genel enflasyon oranının 5 - 10 puan üzerinde yapılan geçmiş asgari ücret zam oranları bu yıl başında daha da yüksek olmuştu.

Bu yılın başından geçerli %50 asgari ücret zammı ve Temmuz ayında yapılan % 30’luk zamların ardından asgari ücret tutarı 2825 TL’den 5500 TL’ye yükseltilmişti. Geçtiğimiz yıl yapılan asgari ücret zammının ardından bu yıl da aynı oranlarda artış yapılması bekleniyor.

Faruk Erdem: 7700 TL – 8800 TL ARASI!

Yeni Asır Gazetesinin Ekonomi Yazarı Faruk Erdem ise asgari ücretle ilgili artışta yeni rakamın 7700 TL ile 8800 TL arasında bir noktaya taşınacağını kaydetti.

SOSYAL DESTEKLER, BORÇLANMA… HEPSİ DEĞİŞİYOR

Asgari ücret sadece işçilerin maaşlarını değil birçok ödeme ve borçlanmayı da etkiliyor. Böylece sadece çalışanlara değil işsizinden ev hanımına, çiftçisinden esnafına kadar herkesi ilgilendiriyor. Dolayısıyla asgari ücretteki değişiklik 81 milyon vatandaşı etkileyen bir özellik taşıyor.

İşsizlik maaşının en alt ve üst rakamları brüt asgari ücrete göre belirleniyor. İşçilerin SSK primlerinin belirleyicisi de brüt asgari ücret. Bağ-Kur’lular brüt asgari ücret ve onun 7,5 katı kadar bir rakam üzerinden primlerini ödüyor. Yine doğum askerlik gibi borçlanmaların da belirleyicisi brüt asgari ücret oluyor. Sosyal ödemelerin hak sahipliğinde geçerli olan gelir seviyesinin belirlenmesi de brüt asgari ücrete göre yapılıyor. GSS primleri ve burada muhtaçlık seviyeleri de asgari ücret üzerinden hesaplanıyor.