Çalışma Bakanı Vedat Bilgin yaklaşık 8 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret yeni zam konusunda işin tarafları ile bir araya gelecek 750 liraya yakın SGK priminin devlet tarafından karşılanmasının gündemde olduğu, bu şekilde bir düzenlemeyle asgari ücret 2022 yeni zam sonrası net tutarın 5000 TL’ye çıkarılması seçenekleri gündemdeki yerini koruyor.

Asgari Ücrette Zam

Asgari ücret düzenlemesi Ocak 2022’de %50,5 zam oranıyla brüt 5004 TL’ye çıkarılmıştı. Artan enflasyon sonrası temmuz ayında yapılacak ara zam gündeme gelirken çalışma Bakanlığının bu konuda geçen hafta çalışmalara başladığı öğrenildi. 4 Temmuz’da TÜİK tarafından açıklanacak haziran ayı enflasyon oranı sonrasında memur ve emeklisi için 6 aylık zam oranı belirlenecek. Asgari ücrette zam henüz net olmamakla beraber % 10-20 oranında artış yapılması gündeme gelirken böyle bir artış sonrasında asgari ücretin brüt 6004 TL’ye yükseleceği söyleniyor.

Asgari Ücret 2022 Yeni Zam

Asgari ücret tespit Komisyonu‘nun her yıl bir defa toplanarak zam konusunu görüşmesi sonrası aylık asgari ücret belirlenebilir mi sorusu gündeme geldi. Çalışma Bakanlığı’nın teklifi ile Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanarak dilerse her ay yeni asgari ücret oranını belirleyebilir. Bu ister yıllık ister aylık olarak yapılabilmektedir.. Üst sınır iki yıl olmasıdır.

Asgari ücret ne kadar zam 2022

Gelir vergisinin kaldırılması ile beraber brüt asgari ücrette 760 liralık pirim kesintisi yılbaşında düzenlemeye konuldu. İşverenin 876 TL prim maliyeti yer alıyor. Asgari ücreti ara zam konusunda işverene pirim desteğinde bulunulması değerlendirilirken SGK primini devlet tarafından karşılanan asgari ücret tutarına eklenmesi değerlendiriliyor. Bu şekilde bir düzenleme sonrası net asgari ücretin 5000 TL’yi geçmesi bekleniyor.

Asgari Ücret 2022 Yeni Zam Olunca Neler Değişecek

2022 asgari ücret zam oranı temmuz ayında belirlenerek yürürlüğe konulması durumunda işsizlerin aldığı maaş tutarı aynı oranda artacak. Emeklilik için ise doğum ve askerlik borçlanması yapanların ödeyecekleri miktarlarda da artış yapılacak. İş göremezlik ödeneğinde de artış yaşanırken yaşlılık, evde bakım ve engelli maaşları da asgari ücrette zam düzenlemesinden etkilenecek.