AGİ; eşinizin çalışıp çalışmadığına ve kaç çocuğunuzun olduğuna bu çocukların üniversite öğrenimlerine devam edip etmediklerine göre değişen bir unsurdur. Peki bunun asgari ücretle ne alakası var? Asgari geçim indirimi; brüt asgari ücret üzerinden hesaplanan bir miktardır. Yani asgari ücret ne kadar yüksek ise o kadar faydalıdır bizim için.

Asgari geçim bildirimi işe ilk girişte verilir. Memurun eş veya çocuk durumunda bir değişiklik meydana geldiğinde bildirim kuruma tekrardan verilir. ( Çocuğunuzun evlenmesi, üniversite eğitimini bitirmesi, sigortalı bir işe başlaması, eşinizin sigortalı bir işe başlaması gibi… )

Aşağıda madde madde asgari geçim indirimine ait kıstaslar neler bir göz atalım. Yazının sonunda da 2022 yılı için geçerli olacak miktarları görelim.

1- İndirim uygulanmasında “çocuk” tabiri memur ile birlikte oturan veya memur tarafından bakılan kişi olarak tanımlanır.
2- Çocuk okuyorsa 25 yaşına kadar AGİ den yararlanılır.
3- Çocuk okumuyorsa 18 yaşından sonra AGİ den yararlanılmaz.
4- Çocuğun evlenmesi durumunda AGİ kesilir.
5- Ayrı olan eşlerden nafakayı ödeyen kişi çocukların AGİ sinden yararlanır. ( Mahkeme ilamı kanıtlayıcı evraktır )
6- Her iki eşinde memur olması durumunda sosyal güvenlik yönünden çocuklar kime tabi ise o kişinin AGİ den yararlanması genel kanıdır.
7- Çocuklar arasında kız-erkek ayrımı yoktur. ( Çocuk yardımında vardır )
8- Emekli maaşı alan ve başka yer de sigortalı çalışmayan eşin AGİ sinden yararlanılır.
9- Evlat edinilen çocuklar da öz çocuklarla aynı haklara sahiptir.