2022’nin sonlarına geldiğimiz bugünlerde kamu personeline yapılacak Ocak memur zammı milyonlar tarafından merak ediliyor. Yapılacak zam da ana kriter ise TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon verileri olacak.

Dünya Gazetesinde Köşe Yazısı Yazan Eko Analiz Uzmanı Alaaddin Aktaş’ın, 2023 Ocak memur maaş zammı ile ilgili sosyal medya hesabından yaptığı analiz dikkat çekti.

MEMUR MAAŞ ZAMMI %40 OLUR!

Eko Analiz Uzmanı Aktaş kamu görevlilerine yapılacak memur maaş zammının %40’tan az olmayacağına işaret etti.

Alaattin Aktaş Analizini Şu Şekilde İfade Etti:

"Memurlar haklı olarak yılbaşı zammını merak ediyor.
2.yarıdaki enflasyon tahminim %16-18. (İnanmasak da zamda TÜİK'in bu oranı kullanılacak.)
Bu yıl için enflasyon+7.5 verilmişti ama 2023'te seçim var ve fark 7.5'ten çok daha fazla olacak. Yılbaşı zammı %40'tan az olmaz gibi."

OCAK AYINDA EN AZ YÜZDE 20 ZAM

Memur toplu sözleşme protokolü gereğince kamu görevlilerine her altı ayda bir enflasyon fark ödemesi yapılıyor. Geçtiğimiz hafta yayınlanan başka bir analizde 2022’nin sonunda kümülatif enflasyonun %17.59 olacağı, bu durumda da enflasyon farkının %9,89 olacağı ifade edildi. 2023 yılındaki yüzde 8’lik toplu sözleşme zammı ile beraber toplam memur maaş zammının Ocak ayında %18,68 olacağı öngörüsü paylaşıldı.

AKTAŞ'IN ANALİZİ NASIL TUTAR?

Dünya Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş’ın yaptığı yüzde 40’lık analizin tutmaması için, Kasım ve Aralık aylarında %15 enflasyonun gelmesi gerekiyor. Kasım ve Aralık ayına ait enflasyonu %3 veyahut %4 civarında olması durumunda yılbaşında memura verilecek enflasyon farkı dahil zam oranı %20 olacaktır.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN OLMASI ÖNEMLİ

2023’te yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi ve Milletvekilliği seçimleri gözönünde alındığında hükümetin 2,50 veya 5 puan oranında bir zam vermesi halinde ise bu durum en fazla %25 olarak gerçekleşecektir.