Bilindiği üzere KHK ile kadro verilmiş olan taşeron işçiler 4D Sürekli işçi statüsünde çalışmakta. Çalıştıkları kurumlarda kadroya geçmiş olan işçilerin maaşlarında henüz bir düzenleme meydana gelmedi ve taşeron işçi asgari ücret üzerinden çalışmaya başlatılmış oldu.

Kamuda aktif görev alan taşeron işçiler maaşlarına yapılacak olan zam görüşmesini iple çekiyor. Görüşmelerin ana konusu maaş zammı alacağı düşünülürken asgari ücretle maaş yüzdelik dilim düzenlemesi görüşmesi de toplu iş sözleşmesinde görüşülecek konular arasında yer alıyor. Türk-iş Sendikası Çalışma Bakanlığı ile masaya oturacak ve kamu kurumlarında çalışan taşeron işçilerin maaşlarının yüzdelik dilim ayarı ile düzenlenmesi talep edilecek taşeron işçiler için hazırlanan dosyada yer alması beklenen düzenleme detayları ve bu düzenlemenin Maaşlar üzerindeki etkisi ne olacak...

Çalışma Bakanlığı Taşeron İşçilere Zam Müjdesi Geliyor!

KHK ile kadroya alınmış olan taşeron işçiler 4D statüsünde çalışmaya başladı. Bu dönemde kadroya geçmiş olan işçilerin maaşları düzenlendi ve pek çok işçi asgari ücretten işe başlatılmıştı. 2019 ve 2020 yıllarında mahkemelerden bu yönde emsal teşkil edebilecekleri karar aldılar. Ancak yerel mahkemeler taşeron işçileri haklı bularak maaşlarının kadroya alınmadan önceki oranlara göre yeniden düzenleme yapılmasını istedi. Sendikaların umudu olan bu karar sendika dünyasında bulunan taşeron işçiler için önemli bir gelişme oldu. Adım adım toplu bir şekilde karar almasına katkı sağladı. Bu alanda yapılan faaliyetler sonrasında Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın konuyu dosyaya alması bekleniyor. Bakanlık bu konuda çözüm önerisi mi sunacak yoksa başka bir öneri mi hayata geçirecek bilinmiyor. Yüzdelik dilim ve asgari ücret konusu 2020 TİS ile ele alınacak gibi görünüyor.

Taşeron İşçiler 2020 TİS ile Zam Alabilir mi?

Taşeron işçiler 2020 Ekim ayında görüşülmesi beklenen TİS toplantısında maaş zam oranı elde edebilecek mi merak ediliyor. Taşeron işçilere belli oranda zam yapılmasında bu zam oranları 6 aylık dönem için belirlenecek. Türk İş Sendikası her 6 aylık dönem için ne kadar maaş zam mı talep ettiğine kadar Çalışma Bakanlığı'na sunacak. Çalışma Bakanlığı ne kadar maaş zammı yapabileceği konusuna sendika iletecek bir iki tarafın orta yolu bulması halinde taşeron işçilerin maaş zam oranı belli olacak. Burada konuşulan rakam %15 ancak bu oran net olmamakla birlikte gündeme gelen en ideal talep gibi görünüyor.

Karar Yürürlüğe Girerse Kim Ne Kadar Maaş Alacak?

Yüzdelik dilim düzenlemesi halinde kadroya geçmeden önce asgari ücret alan bir işçi düzenleme olmasa da asgari ücret almaya devam edecek. Ancak asgari ücretten o dönem %5 daha yüksek alan bir işçi bu dönemki asgari ücrete göre %5 daha fazla ücret alma şansı elde edebilecek. Taşeron işçilerin yüzdelik dilim düzenlemesi bekleniyor. Dava açıp kazananlar maaşlarının eski maaşlarına göre yükseldiğini belirtiyorlar. Mahkeme işçilerin maaşlarına kadroya alınmadan önceki dönemde asgari ücret oranını belirleyip yapılan hesaplama ile oran şu anda uygulamada olan asgari ücrete oranlandı ve sonuç mahkemeyi kazanan taşeron işçilerin maaşlarına yansıtıldı. Yüzdelik dilim ile ilgili bazı işçilerin taleplerinin mahkemelerde haklı bulunmasıyla bu konuya ilgi arttı. Sendikalar kendi bünyesinde tüm işçiler için dava açabileceklerini ifade ederken 2020 TİS görüşmelerinin de yakınlaştığı bu tarihlerde tüm işleri kapsayan bir düzenleme yapılması gündeme geldi. Çalışma Bakanlığı tarafından bu alanda bir çalışma olduğu belirtilmemesine rağmen 2020 toplu iş sözleşmesi toplantısından olumlu sonuç çıkarsa ne kadar maaş alınacağı merak ediliyor.

Taşeron İşçilere 2020 Yılında Tayin Hakkı Gelecek Mi?

2020 yılında kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron işçi olarak çalışan işçilerin tayin hakkı olacak mı merak ediliyor. Kendi durumlarına göre bazı haklar sağlanabileceği ifade edilmekteydi. konuşulan çözüm önerileri arasında bazı maddeler yer alıyor.

  • Kamu ve belediyede çalışan taşeron işçilere koşulsuz şartsız tayin hakkı verilmesi,
  • Kurum içi veya il içi tayin hakkının yanında şehirler arası tayin hakkı verilebileceği de belirtiliyor.

Ancak bu çözüm önerileri ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadığı için verilen bilgilerin hepsi kulis bilgileri olarak biliniyor. 2020 toplu iş sözleşmesi Türk-iş sendikası ve Çalışma Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek toplantılar ve kararlarla sonuçlanacak.

Resmi gazetede yayınlanan karar ile TİS 3 aylık süreyle ertelendi ve ekim ayı sonlarına doğru yapılması bekleniyor.