Cumhuriyet Gazetesinden Mustafa Çakır'ın taşeronlarla ilgili kaleme aldığı yazısında maaş sorununu gündeme aldı. Aynı işi yapan işçilerden halen taşeron olarak çalışanlar kadroya geçen işçilerden daha fazla maaş alıyor. 

KARA YOLLARINDA 2 KAT FAZLA MAAŞ

KGM'de çalışan işçilere 3 farklı maaş ödemesi yapılıyor Aynı işi yapan fakat farklı maaş alan işçilerin arasındaki maaş farkı iki katına kadar çıkabiliyor. 

Konu ile ilgili CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı tarafından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na soru önergesi sunuldu. 

Verilen soru önergesinde  “Ücret skala farklılıklarının kaldırılarak eşit işe eşit ücret ödenmesi gerekmektedir. Bakanlık olarak Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde aynı işi yapan çalışanların maaşları arasında iki katına yakın fark olmasına yol açan ve çalışma barışını bozan ücret skalasında düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz” denildi. 

BAKANDAN SORU ÖNERGESİNE CEVAP!

Soru önergesine Bakan Adil Karaismailoğlu 'nun imzası ile verilen cevapta, KGM bünyesinde;

  • 15 Temmuz 2005 tarihinden önce alınmış işçilere yürürlükte olan 18. İşletme Toplu İş Sözleşmesi’nin (Ek-1/A) ücret skalasına göre maaş verildiği, 
  • 15 Temmuz 2005 tarihinden sonra işe alınarak çalıştırılan işçilere sözleşmenin (Ek1/B) ücret skalasına göre maaş verildiği,
  • Yüklenici aracılığı ile çalışmakta iken 29 Nisan 2015 tarihli protokol kapsamında kadroya alınan işçilere ise sözleşmenin (Ek-1/C) ücret skalası olmak üzere 3 farklı ücret skalasına göre maaş verildiği bildirildi.

Maddeleri sıralandı.

696 KHK İLE KADROYA GEÇEN İŞÇİLER

Verilen cevabın devamında 696 KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin durumuda yer aldı. KHK ile kadroya alınan işçilerin durumuna değindi ve bu işçilerin, kadro öncesi imzalanan hizmet alımı sözleşmeleri ve yüklenici firma tarafından ödenen ücretlere ilişkin bordrolara göre ödeme aldığına yer verildi.

Bakan açıklamasında, “İşçilerin işe giriş tarihlerine göre ücret skalalarının tespit edilmesine ilişkin madde hükmü, ilk defa 15 Temmuz 2005 tarihinde imzalanan 11. İşletme Toplu İş Sözleşmesi ile kabul edilmiş olup, söz konusu tarihten sonra işe giren tüm işçilere (daimi -normal-, şehit yakını, gazi, engelli, eski hükümlü  uygulanmaktadır.” ifadelerini kullandı.  

TİS 2 YILDA BİR YENİLENİYOR

Soru önergesine verilen yanıt sonunda ise TİS'in 2 yılda bir yenilendiğine değinildi.