4d Kamu işçileri toplu sözleşme 2021

En son geçtiğimiz yıl Kasım'dan itibaren geçerli olan kamu işçisi toplu sözleşme süreci yeniden başlıyor. TİS ile ilgili Türk-İş ve Hak-İş'in ortak hareket etme kararı aldığı biliniyor. Her iki konfederasyonun ortak taleplerini içeren taslağın hazırlıkları tamamlandı. 17 Mayıs haftası bakanlığa verilecek taslak sonrasında sürecin hızlanacağı kulislere yansıdı.

Karşılıklı açıklamalar sonrasında yakalanan işbirliği kararının ardından her iki konfederasyondan seçilen ekipler çalışmaya başladı. Gelen bilgilere göre, çalışmalar bu hafta sona erecek. Böylece işçi konfederasyonlarının ilk 6 ay da dahil olmak üzere zam ve özlük hakları konusundaki talepleri şekillenmiş olacak. Görüşülen konularda büyük ölçüde uzlaşı sağlandığı, konfederasyon yönetimlerine de sunulduktan sonra çerçeve protokol taslağının hazır olacağı belirtiliyor. Bu yıl hazırlanan çerçeve taslağın çok boyutlu olduğu ve sosyal haklarda da geniş bir alanı kapsadığı kaydediliyor. Taslağın 17 Mayıs haftasında Çalışma Bakanlığı’na sunulmasının ardından bakanlık değerlendirme yapacak ve gelen teklifi de dikkate alarak, kendi teklifini sunacak. Böylece toplu sözleşme görüşmeleri fiilen başlamış olacak.

BRÜT 300 LİRA ZAM

Kamu işçilerinin 2019-2020 dönemi toplu sözleşme görüşmeleri, Ağustos 2019’da sonuçlanmıştı. Türk-İş, en düşük ücretlerin 3 bin 500 liraya yükseltilmesi, tüm kamu işçilerine seyyanen brüt 300 lira zam, ilk 6 ay yüzde 15, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6 aylarda enflasyon artı 3 puan refah talep etmişti. Varılan anlaşmayla ise ücreti 3 bin 500 liranın altında olan işçiye 150 lira iyileştirme, tüm işçilere 2019 yılı ilk 6 ayı için yüzde 8, ikinci 6 ayı için yüzde 4, 2020’nin ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3’er zam ve oluşursa enflasyon farkı verilmesi öngörülmüştü.

Kamu işçisi çerçeve protokolü sözleşmesi için alınan ortak karar dosyası 17 Mayıs 2021 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na teslim edileceği bildirildi, peki 4d işçilerinin bu taslakda olmasını istedikleri nelerdir?

İŞÇİLERİN İSTEKLERİ

1.İşçiye kıdem yılı farkı ve eğitim farkı verilmeli
2. 696 KHK için zorunlu emeklilik iptal edilmeli.
3.696 KHK’lılar için tayin hakkı mutlaka çözülmeli.
4.Sağlık bakanlığı işçi ailesine pandemiye döneminde bu sözleşme ye istinaden ek ödeme vermeli
5.Taban yevmiyeler yüzleri güldürecek seviyeye çıkartılmalı enflasyon farkı mutlaka eklenmeli
6. Yapılan TİS uygulanması konusunda maddelerin açık ve net olması şeffaf olması
7. Kamuda işçinin bağlı olduğu işçi müdür ve yardımcısı sisteminin kurulması
8.Kamu Çerçeve protokolünde hazırlanan zam miktarlarını almak için geri adım atılmamalı.