Memurların yaklaşık dört yıldır beklediği özellikle emekli ikramiyelerinde 40.000 liralara varan artış sağlayacağı öngörülen 3600 ek gösterge düzenlemesi ile ilgili son viraja girildi.

Geçtiğimiz aylarda da Sabah Gazetesi tarafından açıklanan 3600 ek gösterge taslağı ile ilgili bazı unvanlardaki mülga bölümleri büyük tartışma yaratmış diğer taraftan Memur Sen tarafından yapılan açıklama ile yayınlanan taslak yalanlanmıştı.

Sabah gazetesinden Faruk Erdem’in bugün ikinci kez yayınladığı ek gösterge taslağı ise şu şekilde oldu:

10 Mayıs tarihinde Çalışma Bakanlığıyla Memur Sen arasında yapılacak son görüşmenin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisine gelmesi beklenen 3600 ek göstergede son düzenlemeler belli oldu.

Yetkili konfederasyon tarafından hizmet kolları ile ilgili ek göstergedeki taleplerin masaya yatırıldığı Sabah Gazetesi haberinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Başkanlığı bürokratlarının son düzenlemeleri yaptıkları ifade edildi. Komisyonun, gelen talepler üzerine 3600 ek gösterge taslağa son şeklini verdiği ileri sürüldü.

Memur senin talepleri neler?

Memur Sen ek gösterge artışı ile ilgili bütüncül bir puan artışının yapılmasıyla beraber hiç ek gösterge almayan ünvanlarında ek göstergeden yararlandırılmasını isteyerek Ünvan, görev ve kadro itibari ile ilave ek gösterge artış oranları talebini iletti.

Ek gösterge düzenlemesi ile ilgili olarak Maliye Bakanlığı başta olmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının bürokratlarından oluşan komisyona özellikle sendikalardan yoğun raporlar geldiği belirtilirken komisyonda yer alan bürokratların çeşitli alternatif çalışmaların hazırlığını devam ettikleri yazıldı.

Daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yetkili konfederasyon ile 10 Mayıs tarihinde son görüşmeleri yapmak üzere bir araya gelineceği açıklanmıştı. Yapılacak toplantıda son istişarelere göre görüşmelerinin ele alınması bekleniyor.

KADEMELİ GEÇİŞ MASADA!

Komisyonda yer alan bürokratların ek gösterge ile ilgili sahada yaşanan sorunları tarihe karıştıracak adımlar attığı Sabah Gazetesi tarafından iddia edilirken, özellikle kamu personel sisteminde ek göstergeden kaynaklı yaşanan sorunların çalışma barışını bozması, kadro ünvanı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi ve hiyerarşik yapı eksenli bütüncül bir çalışmayı yürüttükleri ve kademeli geçiş planını uygulamak istedikleri belirtildi.

600 PUANLIK ARTIŞ GÖRÜLDÜ

Sabah Gazetesinde yer alan taslağa göre bazı ünvanların ek gösterge cetvelindeki yerlerinin değiştiği görüldü. Bazı ünvanları da ise ek gösterge rakamlarının 600 puan arttırıldığı görülürken kadro ünvanı, görevin önemi, sorumluluk düzeyi ve hiyerarşik yapı gözetilerek daha fazla arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılabileceği belirtildi.

Tüm bu açıklamalar ışığında kademeli geçişin de masada bulunduğu göz önüne alındığında sendikalar ile Bakanlık temsilcilerinin ortak görüşünün ise ek gösterge sorununu tarihe gömmek olduğu ifade edildi.

Peki kim ne kadar ek gösterge alacak?

Kademeli geçişle birlikte Ankara’daki şu an konuşulan son durumu aşağıda belirtilen şekliyle ele alındığı Sabah gazetesi tarafından ileri sürüldü.

SAĞLIK PERSONELİNDE EK DÜZENLEMESİ NASIL OLACAK?

3600 ek gösterge düzenlemesinin taslak çalışmasında Sağlık Hizmetleri Sınıfı üçüncü bölümde yer aldı. Diğer Sağlık Bilimleri Lisansiyerleri başlığı altında sekizinci derece 1'inci dereye kadar olan sağlık hizmetleri sınıfı için ek gösterge düzenlemesi yapıldığı görüldü.

 # Yapılan düzenlemeyle;

  • 1'inci derecede 3000 olan ek gösterge 3600'e çıkarılırken,
  • 2'nci derece 2200 olan ek gösterge 3000’e,
  • 3'üncü derecedeki 1600 olan ek gösterge puanı ise 2200 çıkarıldığı görüldü.
  • 4'üncü derecedeki sağlık personelinin 1500 olan ek göstergesi 1600'e
  • 5'inci derecedeki 1200'lük puan 1300'e,
  • 6'ncı derecedeki 1000 olan puan 1150’ye,
  • 7'nci derecedeki 900 olan puan ise 50 puanlık artırımla 950’ye çıkarılırken,
  • 8'nci derecedeki bir sağlık personeli 800 puan üzerinden ek gösterge alırken o da 850 üzerinden ek gösterge alacağı ileri sürüldü.

 # Diğer taraftan kadroları bu sınıfa dahil olup da yukarıda sayılanlar dışında kalanlardan yüksek öğrenim görenler için birinci derecedeki 2200 olan ek gösterge puanı 3000’e çıkarılırken diğerleri olarak adlandırılanlar ise 1'nci derece 1500 alırken yeni düzenlemeyle 2000 ila 3000 arasında ek gösterge puanı alacağı belirtildi.

GENEL İDARE HİZMETLERİ SINIFI EK GÖSTERGE 

TEKNİK HİZMETLER SINIFI EK GÖSTERGE 

EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİ SINIFI EK GÖSTERGE 

DİN HİZMETLERİ SINIFI EK GÖSTERGE 

EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI EK GÖSTERGE 

Editör: Haber Merkezi