Sağlıkta 3600'ü sadece hemşireler mi alacak

Verilen sözde '' hemşire'' kelimesi geçtiği için sadece hemşirelerin bu hakkı alabileceği konusunda spekülasyon mevcut. Hatta Sabah gazetesinin ulaştığı ve Çalışma Bakanlığın hazırladığı taslak direk yukardaki tarife uyuyor

Taslakta; 

*657 sayılı Kanuna tabi olarak Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun öğretmenlerin kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir.

* 657 sayılı Kanuna tabi olarak Sağlık Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve en az 4 yıllık hemşirelik yükseköğrenim mezunu hemşirelerin kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir.

* 657 sayılı Kanuna tabi olarak Din Hizmetleri Sınıfında görev yapan ve en az dört yıllık dini yükseköğrenim mezunu olanların kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir.

* 657 sayılı Kanuna tabi olarak Emniyet Hizmetleri Sınıfında görev yapan birinci sınıf haricindeki emniyet müdürü sıfatını kazanmış olanlar ile en az 4 yıl süreli yükseköğretim veren fakülte ve yüksekokullardan mezun polis ve başpolislerin kazanılmış hak aylık dereceleri itibariyle ek gösterge rakamları artırılarak anılan unvanda görev yapanların 1 inci derecedeki ek göstergeleri 3000'den 3600'e yükseltilmiştir denilmektedir. 

Diğer branşlarda sınıf öğretmeni, türkçe öğretmeni diye ayrım yapılmazken, imamlarda imam, müezzin, hatip diye ayrım yapılmazken, emniyette polis, başkomser, memur diye ayrım yapılmazken sağlıkta sadece HEMŞİRE'lere bu hakkın verilmesinin ne adalet nede hakkaniyetle alakası yoktur.

Hemşire ile aynı işi yapmayı bırakın görev tanımıları aynı olan  Sağlık Memuru ve Ebeler ne olcak ? 

Her hangi bir lisans bölümü bitirmiş onbinlerce sağlık personelinin durumu ne olcak ?

BELLİ KADROLARA VERİLMESİ DENGELERİ BOZABİLİR

Bu nedenle 3600 ek gösterge verilirken hiyerarşik dengeler ve hizmet sınıflarındaki diğer unvanların da ek göstergeleri gözden geçirilmeli ve hakkaniyet kuralları çerçevesinde uygulama genişletilmeli. Ya da Yardımcı hizmetler sınıfı da dahil olmak üzere yükseköğretim mezunu bütün memurlar için en düşük ek gösterge 3600 olarak belirlenmelidir.

MÜJDEYİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2018’de AK Parti’nin seçim beyannamesini açıklandığı toplantıda, “Değerli kardeşlerim önemli bir konuya geliyorum. Burayı hassas dinleyelim. Polis, öğretmen, hemşire, din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum.

Diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3600’e çıkaracağız. Buradaki adaletsizliği gidermiş olacağız” demesi ile birlikte kapsamdaki memurlar büyük bir heyecan yaşamaya başladılar. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra yine 14 Mart 2019’da Tıp Bayramı’nda ve Ankara Şehir Hastanesi açılış töreninde de polisler ve öğretmenler ile birlikte hemşirelerin de 3600 ek gösterge probleminin çözüleceğini açıkladı.

İKRAMİYEYİ NASIL ETKİLEYECEK?

Emekli ikramiyesinin hesaplanması yönünden bütün memurlar aynı mevzuata tabi. Örneğin; ek göstergesi 2200 ve 25 yıl hizmeti olan bir memurun ek göstergesi 3600’e yükselirse 125 bin 530 lira olan ikramiyesi 157 bin 444 liraya çıkacak. Yani 31 bin 913 lira artış olacak. Aynı durumda 30 yıl hizmeti olan memurun ise 150 bin 636 lira olan emekli ikramiyesi 188 bin 933 liraya çıkara 38 bin 296 lira bir artış gerçekleşecek. Ek göstergesi 3000 ve 25 yıl hizmeti olan bir memurun ek göstergesinin 3600’e yükseltilmesi neticesinde 129 bin 126 lira olan emekli ikramiyesi 157 bin 444 liraya yükselecek. Hizmet 30 yılsa bu kez ikramiye 34 bin lira aratarak 188 bin 933 liraya çıkacak.

Editör: Haber Merkezi