Bu ayarlama bünyesinde olan emekli sayısının net bir şekilde bilinmediğini, fakat ayarlamanın yapılması durumunda en az 1 milyon kişinin etkileneceğini belirten Ahmet Ünlü, maliyetin minimum 642* 1.000.000 * 12 = 7.704.000.000 TL olacağını ifade etti. 5434 numaralı kanunun kapsamında olan emekli vatandaşların her birinin bu maliyeti yükselteceğini söylerken, yeni emekli olacak vatandaşlara yapılacak olan aylık ödemeleri ile ikramiye ödemelerindeki farkı göz önünde bile bulundurulmadığından da bahsetti.

Sonrasında sordu Ünlü, ‘‘sizce bu aşamada ve bu ekonomik şartlar altında bu kadar ilave maliyete katlanılabilir mi?’’ Yatırımlardan kısıp böyle harcamaların yapılmasının kimseye bir yararı olmayacağını ve herkesin enflasyon yükselişinden şikayetçi olduğunu fakat tek seferde emekliye verilecek 24 milyar TL olduğunu ve bunun enflasyona dokunacak etkisinin kimse tarafından konuşulmadığının altını çizdi.

Bu ülkenin Demirelizm’den çok acılar çektiğini ve hala  çekmeye devam ettiğini, aklın başına alınmaması durumunda bu gidişata bakıldığında Demirelizm’in izlerinin görülmeye başlandığını belirten Ahmet Ünlü tekrar, ek gösterge de kim ne verirse bir fazlasını veren var mı ? diye sorarak sözlerini sonlandırdı.

‘‘Ek Gösterge Artışından Sonra Ayarlama Yapılmazsa Çalışanların Aylıkları Azalacaktır’’

Ahmet Ünlü yazısında, yapılması planlanan ayarlamanın tabi ki emeklilik bakımından çok fazla önem arz etmekte olduğunu, fakat yukarı kısımda anlatıldığı gibi emeklilik kesintisine maruz kalan matrah çoğaldığından dolayı bir şekilde maaşların da düşeceğini belirtti. Doğal olarak bu kadar güzel bir ayarlamayı düşünen kişilerin maaşlarındaki azalmayı da engelleyecek ayarlama yapacağını ifade etti.

5510 sayılı Kanun’a Maruz Kalanların Emekli Maaşı ve İkramiye Artışı Nasıl Olacak?

Ahmet Ünlü, 5510 sayılı Kanun’la 15.10.2008 sonrası memuriyete başlayanların emekli maaş hesabı prime esas kazanç üzerinden yapılacağından dolayı ek göstergenin 3000 seviyesinden 3600 seviyesine çıkarılmasının katkısının brüt 600*0,130597 = 78 TL kadar olacağını ifade etti. Fakat bunun yanında emekli ikramiyesi de 5434 sayılı kanuna maruz kalanların gibi olduğu için bunların da emekli ikramiyesi artışından faydalanacaklarını söyledi. Doğal olarak ek gösterge artışındaki en büyük piyangonun 5434 sayılı kanuna maruz kalanlara vurduğunu söyleyebileceğini belirtti.