Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, kamu görevlilerinden 3600 ek gösterge kapsamına girenlerin maaşlarında yaklaşık yüzde 21- 22 oranında artış sağlanacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün kabine toplantısının ardından açıklanan ek gösterge düzenlemesi ile beraber yaklaşık 5 MİLYON 300 BİN memur ve emeklisini kapsayacak düzenlemeyle gösterge oranı 600 puan artırılacak.

Cumhurbaşkanı tarafından 2018 yılında sadece öğretmen, polis, din görevlileri ve hemşireleri kapsayacağını duyurduğu 3600 ek gösterge düzenlemesinde, yeni alınan kararla beraber tüm memurların yararlanması sağlanacak.

ÖLÜM AYLIĞI ALANLARDA FAYDALANACAK

Diğer taraftan ölüm aylığı alan kamu memurların 3600 ek gösterge düzenlemesi yasalaştığında hak sahipleri de bu artıştan faydalanacak

SADECE 4 MESLEK GRUBU 3600 ALACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamasından sonra 1. dereceye inmiş 4 meslek dışındaki ünvanların da 3600 ek gösterge yükselmeye dair bir durumun söz konusu olduğunu söyleyen Tarkan Zengin, burada oluşan bir tereddüte dikkat çekerek şu an sadece söz verilen 4 meslek grubundakilerin 3600 ek gösterge alabileceğini belirterek “yasa taslağı Meclis’e geldiğinde daha net anlayacaz” ifadelerini kullandı.

YÜRÜRLÜĞE GİRME TARİHİ 2023 OCAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm memurların ek göstergelerine 600 puan arttırıyoruz. Hiyerarşik düzeni bozan bir sistem olmaması için müdürlüklerde de düzenlemeler yapıldı, buna göre Genel Müdür Yardımcıların ek göstergesi 3600'den 4400'e çıkacak. Şube müdürü ve ilçe müdürü ek göstergeleri 2200'den 3000'e yükselecek” dediğini hatırlatan Zengin, düzenleme sonrasında 3600’ün yürürlüğe girme tarihi olarak 2023 yılı Ocak maaş döneminin olduğunu söyledi. Zengin, maaş ikramiye ve tutarlarının yılbaşında yapılacak zamlarla beraber daha da artacağı ifade etti.

TAZMİNAT YANSITMA ORANLARI 60 PUAN ARTACAK

3600 ek gösterge kapsamında giren memurların emekli maaş ve ikramiyelerinin yeni düzenleme sonrası %21-22 oranında artacağının altını çizen Zengin, tazminat yansıtma oranlarında 60 puanlık bir artışın olacağını vurgulayarak “"Yani şöyle 3600 ek göstergede tazminat yansıtma oranları 3000'den 2200'den 3600 çıkınca yüzde 85'ten yüzde 145'e çıkıyor, dolayısıyla 60 puanlık bir artış oluyor. Bu da emekli maaş ve ikramiyelerinde önemli bir artışa neden oluyor. 2200'den 3600 çıkan göstergelerde ise emekli maaşında yüzde 25'e yakın bir artış olacak."” dedi.

"Ek göstergesi 3000 olan görevlinin maaşı 1234 lira artacak"

Artışın memur maaşından çok emekli maaş ve ikramiyelerini etkileyeceğini söyleyen Zengin, "Aktif olarak çalışan memurların maaşları net 120 lira artacak. Zaten bu düzenlemenin bir maaş artış düzenlemesi olmadığı başından beri konuşuluyor. Çalışanların emekli oldukları takdirde, çalışırken aldıkları ile emekli olduklarında alacakları rakamlar arasındaki makası azaltan bir etkisi olması için yapıldı. Sonuç olarak aktif çalışmada çok kısmi bir artış olacak" dedi ve maaş artışlarını örneklerle açıkladı:

"Emekli maaşlarında ek göstergesi 3000 olan bir kamu görevlisi şu anda 5 bin 627 lira maaş alıyor bu 3600 olduğu takdirde 6 bin 861 liraya çıkacak, 1234 liralık fark oradan devreye girecek. 2200 ek göstergesi olan kamu görevlisi ise şu anda 5 bin 470 liradan 6 bin 861 liraya çıkacak, oradaki fark da 1391 lira olarak yansıyacak. Emekli ikramiyesi de 44 bin 500 ila 50 bin 500 lira arasında değişecek.

2200 ek göstergesi olan kamu görevlisi 197 bin ikramiye alırken, 3000 göstergede 3000 bin lira, 3600 göstergede ise 248 bin lira alacak. Dolayısıyla 3000 bin ek göstergeden 3600'e çıkınca 45 bin 500 liralık fark var. 2200'den 3600'e çıkarken ise 50 bin 150 liralık bir fark söz konusu."

Ek gösterge alanlar, kamu çalışanlarının yüzde 60-70'ine tekabül ediyor

Bu kapsama bütün kamu görevlilerin alınması önemli bir şey olduğunu söyleyen Zengin, "Bu düzenleme Cumhuriyet tarihinde çok görülebilecek bir düzenleme sayılmaz. Elbette farklı beklentiler olabilir" diyerek şöyle konuştu:

"Bu 4 meslek grubundaki lisans mezunlarına da 3600 ek gösterge verilmesi gibi beklentiler olabilir. Kamu çalışanlarına hem bu 4 meslek grubuna 3600 ek gösterge verilmesinin hem diğer bütün kamu görevlilerinin var olan ek göstergelerinin 600 puan artırılmış olması son derece önemli bir gelişme. Bu kamu sistemi açısından da memurlar açısından da önemli bir gelişme.

O yüzden bazı 3600 ek gösterge alan meslek gruplarına baktığımızda neredeyse kamu çalışanlarının yüzde 60-70'ine tekabül ediyor. Kapsam dışında kalan lisans ve ön lisans mezunlarının da bu anlamda beklentileri olması normal."

"Düzenleme hayata geçtikten sonra herkes daha ilerde olacak"

Düzenlemenin birinci dereceye çıkan bütün kamu çalışanlarını kapsaması halinde lisans ve ön lisans mezunlarının da 3600 ek göstergeye tabii olabileceğini söyleyen Zengin, lisans ve ön lisans mezunlarının da birinci dereceye çıkabilme hakkına sahip olduğunu söyledi.

Herkesin bu düzenlemenin hayata geçtikten sonra, önceki durumundan daha ilerde bir noktada olacağını ifade eden Zengin, "Hiç göstergesi olmayanın bile artık 600 göstergesi olmuş olacak. Yani o sistem içerisinde kendini görmüş olacak" dedi.

Zamlar maaşlara nasıl yansıyacak?

Zengin yapılacak zam oranlarına ilişkin şöyle konuştu:

"Memur ve memur emeklilerinin yılda iki zam dilimi var; ocak ve temmuz ayı. Zamlar toplu sözleşmeye göre alınıyor. Kamu görevlilerine yüzde 30,95 zam verilmişti. Ocak ayında toplu sözleşmeye göre yüzde 7,5 zam aldılar. İkinci zam dilimleri de yüzde 7. Yüzde 7'nin de TÜFE aşan kısmı da enflasyon farkı olarak verilecek. Ama yaklaşık olarak 5 aylık enflasyon farkı ve zamla birlikte yüzde 35,14 zam alacaklar. Artı olarak üzerine haziran ayı enflasyonu eklenecek.

Kamu çalışanları dar ve sabit gelirliler için çalışmalar yapıldığını söylediler. Net bir şey söylemek için erken bu nedenle haziran ayı enflasyonunun bekleneceğini, ortaya çıkacak tabloya göre de adım atılacağını düşünüyorum."

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, aralıkta yeni düzenleme yapacağız, maaşlara etkisi katlanarak yansıyacak demişti.

Bakan Bilgin: Ele alacağımız ilk dosya sözleşmeli kamu çalışanları

Konuyla ilgili Zengin, "Yüksek enflasyonla tanışmamız aralık ayında olmuştu ve yükseliş devam etmişti. Öyle görünüyor ki aralık ayı, yüksek enflasyonu yaşadığımız dönemin verilerini aralık ayı daha net bir biçimde görecektir. Dolayısıyla o rakamlara bakılarak yeni düzenlemeler yapılacağı, adım atılacağı Sayın Bakan Bilgin'in sözlerinden anlaşılıyor" diye konuştu. **

EYT sorununda son durum ne?

Bakan Vedat Bilgin'in net bir şekilde çalışma hayatının, emekçilerin sosyal meselelerinin dosyası elimizde dediğini hatırlatan Zengin, "Sayın Bakanımızın ifadelerinden benim anladığım bu konuda da bir adım atılma ihtimali yüksek" dedi.

Çalışmalar ne kadar sürer?

Bakan Bilgin'in ifadesi ile var olan sorunların dosyalarının tek tek açıldığını, bitirildiğinde diğer konuya geçildiğini aktaran Zengin, sözlerine şöyle devam etti:

"Şimdi sözleşmeli personel var, ardından aralık ayındaki maaşlar ve diğer hususlar söz konusu. EYT düzenlemesinin aralık ayının ardından gündeme geleceğini düşünüyorum. Şahsen ilerleyen dönemlerde daha kuvvetle muhtemel bir düzenleme yapılacağını düşünüyorum."

Editör: Haber Merkezi