Hemşire fazla mesai ücreti ne kadar olacak? sorusu sağlık personeli tarafından merak ediliyor. Yüzde 17,55 oranında gelen temmuz zammı sonrasında hemşire fazla mesai ücreti ile nöbet ücretleri aynı oranda hesaplanmaktadır. Peki Hemşire fazla mesai ücreti ne kadar? Hemşire nöbet ücretleri kaç lira? gibi soruların cevabı sağlık personellerinin sık arattıkları başlıklar. İşte detaylar...

İş Bankası Memur Promosyonu 36 Bin TL’ye Çıkarttı İş Bankası Memur Promosyonu 36 Bin TL’ye Çıkarttı

Her yıl ocak ve temmuz aylarında T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının duyurduğu maaş katsayılarının hükümet tarafından verilen zam oranıyla artırılması sonucunda hemşire fazla mesai ücreti de unvanlara göre belirlenen gösterge puanlarına göre belirlenmektedir. 

2023 Hemşire Fazla Mesai Ücreti Ne Kadar?

Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık tesislerinde nöbet tutulan günün ertesi günü personele izin verilememesi durumunda, izinle karşılanamayan nöbet ya da fazla mesai süreleri için fazla mesai ücreti ödenmektedir. 2023 yılı temmuz zammıyla beraber (Yüzde 17,55 oranında zam geldi) normal birimlerde lise mezunu hemşirenin tuttuğu fazla mesainin ücreti NET 37,95 TL olarak hesaplandı.

Lise Mezunu Hemşire Fazla Mesai Ücretleri

Lise mezunu hemşirenin fazla mesai ücreti özellikli bir birimde ise NET 56,92 TL, Dini Bayram ve Ulusal Bayramlarda normal birimlerde tutulan nöbet için fazla mesai ücreti NET 47,43 TL, yine Resmi Tatiller ile Dini ve Ulusal Bayramlarda tutulan nöbetin fazla mesai ücreti de NET 71,15 TL olarak hesaplanmıştır.

Önlisans Mezunu Hemşire Fazla Mesai Ücretleri

Kesintisiz 6 saatin üzerinde yapılan fazla mesainin ön lisans mezunu hemşire kadrosundaki sağlık personeli için fazla mesai ücretlerine gelince;

2023 yılı temmuz zamlarıyla beraber normal birimlerde önlisans mezunu hemşirenin tuttuğu fazla mesainin ücreti 45,53 TL olarak belirlendi. 

Önlisans mezunu hemşirenin fazla mesai ücreti özellikli birimde ise 68,30 TL, Dini Bayram ve Ulusal Bayramlarda normal birimlerde tutulan nöbet için fazla mesai ücreti NET 56,92 TL, yine Resmi Tatiller ile Dini ve Ulusal Bayramlarda tutulan nöbetin fazla mesai ücreti de 85,38 TL olarak belirlenmiştir.

Lisans Mezunu Hemşire Fazla Mesai Ücretleri

Maksimum 130 saat tutulabilen fazla mesai lisans mezunu hemşire kadrosundaki sağlık personeli için fazla mesai ücretlerine gelince;

2023 yılı temmuz zamlarıyla beraber normal birimlerde lisans mezunu hemşirenin tuttuğu fazla mesainin ücreti 45,53 TL olarak belirlendi. 

Lisans mezunu hemşirenin fazla mesai ücreti özellikli bir birimde ise 68,30 TL, Dini Bayram ve Ulusal Bayramlarda normal birimlerde tutulan nöbet için fazla mesai ücreti 56,92 TL, yine Resmî Tatiller ile Dini ve Ulusal Bayramlarda tutulan nöbetin fazla mesai ücreti de 85,38 TL olarak belirlenmiştir.

saglik-personeli-zamli-nobet-ucretleri

Hemşire Fazla Mesai Nöbet Ücreti Nasıl Hesaplanır?

En fazla 130 saat fazla mesai ücretinin alınabildiğini yukarıda da belirtmiştik. Buda ortalama olarak bir ayda 15 mesaiden fazlası çalışmanız anlamına gelmektedir. 

O ay içerisinde memur olarak zorunlu çalışmanız gereken mesai saatini doldurduktan sonraki gün yani saatler için fazla mesai ücreti ödemesi yapılacaktır. Bunun hesabını da şöyle yapabilirsiniz.

Bir ay boyunca yapmanız gereken 21 gün maaş karşılığı mesai gününüz var diyelim. (Cumartesi ve pazarlar ile varsa resmi tatil günleri düşüldükten sonra kalan günler) Ancak siz o ay 30 mesai geldiniz. Bir mesainin 8 saat olduğunu biliyorsunuzdur.

Buna göre;

 # 30-21=9 mesai fazlanız vardır. 9x8= 72 saat fazla mesai ücretini hak etmişsiniz demektir. 

Ancak çalıştığınız kurum, fazla mesai ücreti vermeyeceğim, bunun yerine izin kullandıracağım der ise, buna personelin itiraz etme hakkının olmadığını unutmamalısınız. Buradaki istisna ise yapılan fazla mesai yani nöbetin izninin 3 ay içerisinde personele kullandırılması gerektiğidir. Şayet 3 ay içerisinde nöbet izni kullandırılmamışsa işte o zaman örnekte verdiğimiz 72 saatin ücretini kurumunuz ödemelidir. 

Hemşire Bir Ayda Kaç Saat Fazla Mesai Nöbet Tutar?

Yukarıdaki örnekte aslında bu sorunun cevabını paylaştık. Ancak daha anlaşılır olması açısından biraz daha detaylandıracak olursak; 

Öğrenim durumu lisans olan bir hemşire arkadaşımız için, acil servis biriminde fazla mesai yaptığını varsayalım. 72 saat fazla mesai ücretini X 68,30 TL olan bir saatlik fazla mesai ücreti ile çarptığımızda TOPLAMDA NET: 4.917, 60 TL fazla mesai ücreti alacaktır. 

Ayda En Fazla Kaç Saat Fazla Mesai Nöbet Tutulabilir? 

Bir hemşire Aile sağlığı merkezi haricinde hastanede görev yapıyorsa en fazla 130 saat fazla mesai nöbet tutabilir. Şayet Aile Sağlığı Merkezinde görev yapıyorsa en fazla 60 saat fazla mesai tutabilecektir. 

Hemşire Özellikli Birimler Nerelerdir?

  • Ameliyathane, 
  • Yoğun bakım, 
  • Acil servis, 
  • 112
  • Diyaliz

Hemşire Nöbet Ücreti Temmuz 2023’de Ne Kadar Olacak?

Nöbet ücretlerinin hesaplanmasında kullanılan memur maaş katsayısı her yıl Ocak ve temmuz aylarının ilk haftasında Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Genelge ile duyurulmaktadır. Genelge sonrasında mutemetlikler belirlenen memur maaş katsayısı üzerinden hesaplama yaparak, gelir vergisi düşmeden, damga vergisini de düşerek fazla mesai nöbet ücretlerini saymanlıklara ödenmesi için göndermektedir.