2022 Aralık ayına ait olup nakden veya hesaben ödemesi 2023 Ocak ayında yapılan döner sermaye, maaş ödemelerinin 2023 Ocak ayının geliri sayılarak 2023 Ocak matrahına dahil edilmesi gerektiği aşikar olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Yani vergi oranının %15 olması gerekmektedir. 2023 Ocak ayı içerisinde maaş ile sabit , taban ve teşvik döner sermaye ödemelerimin 2023 Ocak matrahına dahil edilerek vergi dilimin buna uygun olarak uygulanmasını ve 2022 Aralık ayı vergi oranına göre hesaplanmış eş anlatım ile fazla tahsil edilen gelir vergisi kaynaklı parasal hakların sağlık personeline yasal faizi iade edilmesi gerekmektedir.

Mutemet Sedat Atlas, 2023 Ocak maaş döneminde ödenen sabit ek ödemelere uygulanan gelir vergisi tarifesi ile ilgili önemli açıklamalara imza attı.

YÜKSEK VERGİ DİLİMİ İLE FAZLA KESİNTİ YAPILDI!

Sabit ek ödemelerle ilgili aralık ayına ait taban ek ödeme ve teşvik ek ödemesinin 2023 Ocak ayında ödendiği halde gelir vergisi matrahının 2022 yılının gelir vergisi matrahının en yüksek diliminden kesinti yapılarak ödendiği vurgulandı.

Öte yandan sağlık personeline ödenen döner sermaye ek ödemesinde de yıllarca aynı şekilde kesinti yapıldığı Atlas’ın paylaşımında yer aldı.

2023 Ocak ayı sabit ek ödemesinin, 2022 Aralık ayı en yüksek vergi matrahına göre kesildiği, 2023 yılı ocak ayı %15’lik vergi matrahı dilimi üzerinden kesinti yapılması gerektiği Atlas tarafından paylaşıldı.

İŞÇİLERDE DÜZELDİ, SABİTTE DÜZELMEDİ!

Öte yandan 4 D statüsünde sürekli işçi olarak Sağlık Bakanlığında çalışan işçilerin aralık ayına ait maaşlarının ocak ayında ödenmesine rağmen vergi matrahlarının Aralık ayı yüksek dilimine göre değil Ocak ayı %15lik dilimden ödendiği hatırlatılarak, sağlık işçilerine uygulanan prosedürün sağlık personeline de uygulanması gerektiğinin altı çizildi.

STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI NEYİ BEKLİYOR?

Geçtiğimiz yıllarda Aile Hekimliği ve 4924 sözleşmeli statüde görev yapan sağlık personelleri ile sürekli işçilerde de ocak ayında bir önceki yılın vergi dilimi uygulamasının yapıldığı ancak Strateji Geliştirme Başkanlığının bu durumu düzelttiği yalnız sabit ek ödemede uygulanan vergi dilimi prosedürü nedeniyle sağlık personellerinin büyük kayıp yaşadığı ortaya konuldu.

Özetle sağlık personeline ocak ayında ödenen sabit ek ödemeler bir önceki yılın yüksek vergi dilimi olan %35’lik vergi diliminden ödenerek fazla kesinti yapıldı.

Konuyla ilgili Hekim Birliği Sendikası tarafından hazırlanan örnek dilekçe ile Başhekimliklerinize başvuru yapabilirsiniz. 

DİLEKÇE İÇİN TIKLAYINIZ.