Psikolog Nedir? Psikolog Ne İş Yapar? 

Psikolog bireyin ya da bağlı olduğu grubun hareket etme tarzlarının yanında davranış şekillerini ele alan, bunlar üzerinden öğrendiği bilgi ve beceri gibi deneyimleri tahlil ederek açıklamaya çalışan ve en önemlisi çözüm üreten bir meslek dalıdır. Sağlık Bakanlığının yanında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, özel klinikler, tutuklu evleri, adliyeler, adli tıp veya okul ya da organize sanayi bölgelerinde istihdamları sağlanmaktadır. 

Psikolog İle Psikiyatrist Arasındaki Farklar Neler?

Psikolog ve psikiyatrist arasındaki en belirgin fark tıp fakültesi eğitimidir. Psikologlar 4 yıllık psikoloji bölümden tamamladıkları lisans eğitimlerinin peşine yüksek lisans yaparak uzman olurken, psikiyatristler ise, doğrudan tıp fakültesi okumak suretiyle bu unvanı alırlar. Yani psikolog tıp fakültesi okumayan meslek dalıdır. Bunu daha yalın örnekleyecek olursak, Psikiyatristler; ilaç yazarak, ilaçla tıbbi tedavi uygulayabilirken, psikologlar ise; ilaç yazamazlar. Diğer taraftan Klinik Psikolog görev tanımı ise: uzman tabibin yönlendirmesi kaydıyla, hastalara terapi ve psikolojik destek hizmeti veren unvandır. 

Psikolog Görev ve Yetkileri Nelerdir?

  1. Uyguladığı testlerin dayanağını eğitimine ve sonrasında aldığı sertifikasyonlara bağlamak,
  2. Uzman hekim tarafından yönlendirilen hastalara uyguladığı tüm test sonuçlarını talep eden hekimle paylaşmak,
  3. Görev yaptığı kurumda psikolojik destek vermek,
  4. Alanıyla ilgili psikolojik değerlendirmelerde bulunmak,
  5. Görevini neden sonuç ilişkisinde yürütmek,
  6. Danışanlarının dürtülerini, hareketlerini, güdülerini incelemek.

Psikolog Maaşları 2022 Yılında Kaç Lira?

2022 yılında memur maaşları farklı günlerde farklı zam oranlarıyla arttırıldığı için kısmen kafa karışıklığı oluşmuştur. Biz burada verdiğimiz maaş bilgilerinde Anadolu Ajansının yayınladığı yüzde 30,955 zam oranını kullandık. Buna göre sağlık bakanlığında mesleğe yeni başlayan bir psikolog, derece kademesi 9/2, Özel hizmet tazminatı 94 puan, yan ödemesi 1700 puan üzerinden net maaşı 4.914,05-TL, sabit ek ödemesi ise 2.415,66-TL, toplamda ise 7.329,71-TL ücret almıştır. 

Kamu Psikolog Maaşları 2022

Peki derece kademesi ¼, ek göstergesi 3000 olan bir psikolog ne kadar 2022 yılında maaş almıştır sorusunun cevabını verecek olursak; 5.796,00-TL net maaş, sabit ek ödeme olarak 3.086,00-TL almış toplamda ise 8.882,90-TL ücret almıştır. Burada verilen maaş bilgilerinde 25 Aralık 2021 tarihli Resmî Gazetede ile yasalaşan kanun gereğince maaş hesabında AGİ ödemesine yer verilmemiştir. 

Aile Bakanlığı Psikolog Maaşları Kaç Lira Oldu?

Aile Bakanlığı psikolog istihdamını 4B sözleşmeli statüde yapmaktadır. 2022 yılında 4 b sözleşmeli statüde görev yapan psikolog maaşları 2022 2022 ocak-temmuz dönemi maaşları ise; 4b sözleşmeli psikolog (lisans) 7,548,23 TL olarak belirlenmiştir. Bu personelin evli olması durumunda ilaveten aile yardım tutarı 535,16 TL eklenmeli, çocuğu var ise (0-6 yaş için) çocuk yardımı tutarı olarak :117,72 TL ücret maaşına eklenmelidir. 

Özel Sektörde Çalışan Psikolog Maaşları Ne Kadar Oldu?

Sağlık ve Aile Bakanlığı gibi devlet kurumlarında çalışmak yerine özel sektörde kariyer yapan psikologların sayısı da hayli fazladır. Tabi ki özel sektörde kıdem ve dereceye göre maaş verilmemektedir ancak tecrübe ve deneyimine göre psikologların aldıkları ücretler de farklılık bulunmaktadır.  4 yıllık eğitimini tamamlayarak özel bir hastanede psikolog unvanında göreve başlayan birisi için ortalama net 4 bin TL ücret ödenmektedir. Ayrıca psikologların özel sektörde aldıkları ücret 6.000,00 TL ile 16.000,00-TL arasında değişkenlik göstermektedir diyebiliriz.

Psikolog Maaşları Neye Göre Belirlenir?

Özel sektörde tecrübe ve deneyime göre verilirken, kamu da ise mevzuatla daha önceden belirlenen özel hizmet tazminat, ek gösterge gibi zam ve tazminat oranlarına göre çalışılan yıl kriter alınarak derece ve kademe üzerinden psikolog maaşları hesaplanmaktadır. 

Özel’de Psikolog Maaşını Etkileyen Faktörler Neler?

  • Deneyim, tecrübe ve daha önce görev yapılan kurumlar,
  • Mezun olduğunuz okul adı ve okul başarı derecesi,
  • Uzman olup olmadığınız, 
  • Yabancı dil seviyesi (Kamuda da ücret artışı sağlar)