2003’ten bu yıla kadar enflasyon karşısında memur maaşlarının nasıl eridiğini gram altın fiyatı ile gözler önüne seren tablo haber detayımızda yer alıyor.

ENFLASYON NEDİR? 

Tabloyu yayınlamadan önce enflasyon nedir? sorusuna cevap vermeye çalışalım. Mal ve hizmetlere dair fiyat düzeyinin yükselmesi sonucu paranın satın alma gücünde meydana gelen düşüş kısaca enflasyonu ifade eder diyebiliriz. Burada etkileyici unsurun belirli mal veya hizmetlerin fiyatlarında meydana gelen artışın olmadığı, mal ve hizmetlerin genel fiyat düzeyinin artış göstermesi sonucu alım gücünde meydana gelen azalma olduğunu hatırlatalım. Diğer taraftan enflasyonun söz konusu fiyatların bir seferlik artışı sonucu olmadığını, bu artışın süreklilik arz etmesi hali olduğu unutulmamalıdır.

ALIM GÜCÜ NASIL DÜŞER?

Enflasyon kavramı ile ilgili daha somut örnek vermek gerekirse; 1 sene önce market alışverişinde harcadığımız tutarın 100 TL olduğunu düşünelim. Bu alışverişten 1 sene sonra aynı ürünleri marketten 200 TL’ye alabiliyorsanız bu yıllık enflasyonun oldukça yüksek olduğunun emaresidir. Yani bu 1 sene içerisinde artan mal fiyatları ile alım gücünün düştüğünü göstermektedir.

Tabloyu incelediğimizde 2022 Haziran ayında en düşük memur maaşının 6.6 grama kadar düştüğü ortada. Tüm memurlar bu konu hakkında bir düzenleme beklerken temmuz zammında hükümetin ek zam verip vermeyeceği belirsizliği devam ediyor.

Yüksek enflasyonun ülke için geçici veya kalıcı nitelikte birçok olumsuz sonuçları bulunmakla beraber bunlardan en önemlileri;

  • Gelir dağılımı adaletsizliğinin artması,
  • Borçlanma maliyetlerindeki yükseliş,
  • Reel gelirlerde gerileme,
  • Tasarruf etme eğiliminde azalış,
  • Yatırımlar da düşüş,
  • iş belirsizliği

yer almaktadır.