Sağlık sektöründe yaşanan bu sorunlar, hem sağlık hizmetlerinin kalitesini etkilemekte hem de sağlık çalışanlarının motivasyonunu düşürürken çalışanların adil ve destekleyici bir çalışma ortamına sahip olmaları, sağlık hizmetlerinin verimliliği ve kalitesi açısından büyük önem taşıyor.

Yaklaşık 10 gün önce doktorlardan sonra bazı kamu hastanelerinin yoğun bakım, ameliyathane, laboratuvar gibi özellikli birimlerinde çalışan, hemşire, fizyoterapist gibi personelin Avrupa ülkelerine gitmek için, “Sağlık personeli temmuzda uçabilir!” demiştik.

Sağlıkçılar ve saha iyice hareketlendi...

Hatta bazı sitelerde firmalar iş ilanları yayınlanmaya başladı bile...

***

İşte size bir örnek ilan:

3.000 Euro maaşla hemşire adaylar arıyoruz. NRW bölgesinde çalışmak üzere. Kalacak yer sözleşmesi, denklik dosyası, vize işlemleri, B2 dil eğitimi tarafımızca sağlanacaktır.” diye...

hemsire-adaylari

Almanya’nın kuzey şehirleri herhalde...

85 bin liraya yakın bir maaş...

Sadece bu değil, başka ilanlar da var elbet...

Buyurun...

Almanya’da çalışmak üzere fizyoterapist ve hemşire arıyoruz. Baştan sona tüm işlemlerinizi biz yapıyoruz. 15 klinik ile anlaşmalı çalışıyoruz...

Yorum bölümlerine ise yüzlerce sağlık çalışanı bilgi almak için mesaj atıyor...

Çocuğumla gelebilir miyim, yaş sınırı var mı?” şeklinde...

Hey!

Bizi bırakıp nereye böyle?

***

Anımsayacaksınız daha önce SES Bursa Şubesi Başkanı İrfan Açık, doktorlardan sonra hemşire, laborant ve fizyoterapistlerin de yurt dışına gitmek için hazırlıklara başladığını söylemişti.

Sitelerdeki yoğun ilanları gördükten sonra merak ettik ve başkan Açık’ı telefonla arayıp son durumu sorduk.

Arayışlar, hazırlıklar devam ediyor. Herkes temmuz ayında yapılacak zam oranını bekliyor. Ondan sonra...

(Ondan sonrası tufan gibi...)

Evet “Ondan sonra!” derken...

Açık, “Yani beklenen zam olmazsa hekimler gibi bir çok sağlık emekçisi yurt dışından çalışmak için imkanlarını kullanacak. Olan hastalara olacak!” şeklinde yanıt verdi.

***

İstifalar devam ediyor...” diyor başkan Açık.

Bu süreçte, bu statüde kaç emekçi istifa etti?” şeklindeki sorumuzu da Başkan Açık şöyle cevapladı:

Mevcutta çalışan bazı hemşire, fizyoterapist, laborant gibi branşlarda hizmet verenler fırsatını bulup, işini ayarlayıp istifasını verip gidiyor. Ancak bu statüde istifa edip gidenlerin sayısını bilmiyoruz. Mesela hekimlerin sayıları biliniyor. Çünkü giderken tabip odalarından bazı belgeler almak zorundalar. Biz de böyle bir şey yok. İstifa eden hemşireye veya fizyoterapiste kimse ‘Neden istifa ettin?’ diye sorulmuyor. Bu nedenle tespiti çok zor. Ama bizim kurumdan yurt dışına çalışmak için gidenler var keza diğer kurumlardan da öyle... Bu konuda devreye giren şirketler o ülkenin özel ve kamu hastanelerindeki talepleri değerlendirerek personel alımı yapıyorlar...

Öte yandan başkan Açık, bu konu ile ilgili bayramdan sonra genel merkez tarafından basın açıklaması yapacağını da sözlerine ekledi.

***

Ne diyelim!

İnsan görmek istemediği kadar kör, duymak istemediği kadar sağır mıdır acaba?

Ez cümle:

Kazanman yetmez, neler kaybettiğini de görmen lazım...”

Lale Akasoy