Gaziantep’te Sağlık İl Müdürlüğü’ne bağlı başkan, başkan yardımcıları ve hastane başhekimleri atamalarının Sağlık Bakanlığı’nca onaylanması beklenirken; Gaziantep genelinde Koronavirüs vakaları ise tavan yapma noktasında ilerliyor. Öyle ki atamaların onaylanmaması ve yeni atanan isimlerin görevlerine başlayamaması nedeniyle sağlıktaki birçok alanda aksamalarla birlikte Koronavirüs vakalarında ve ölüm olaylarında artışlar dikkat çekici boyuta ulaştı. Siyaset camiası ise Gaziantep’in kanayan bu yarasına bir türlü el atmıyor ve süreci adeta izlemekle yetiniyor.

NEYİ BEKLİYORUZ?

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki geçtiğimiz günlerde AK Parti Gaziantep milletvekilleri ile bir toplantı yaparak Gaziantep sağlık camiasının idari kadrosunda büyük değişiklikler yapmıştı. Müdür, müdür yardımcısı, İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı başkan, başkan yardımcısı ve hastane başhekimleri ile başhekim yardımcıları kadrolarında yapılan yeni atamalar bir türlü Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmadı. Geçtiğimiz hafta içinde Sağlık Bakanlığı Gaziantep’te yeni atanan müdür ve müdür yardımcılarının birçoğunun atamasını sisteme girerken; sağlık camiasının üst düzey kadrosunu oluşturan İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı başkan ve başkan yardımcısı, başhekim ve hastane müdürlerinin atamaları ise henüz Sağlık Bakanlığı’nın onayını bekliyor. Ancak bu bekleyişle birlikte sağlıkta birçok noktada aksamalar meydana geliyor ve Gaziantep’te Koronavirüs vakaları yine tavan yapma noktasına doğru ilerliyor.

VAKA SAYISI DÜŞÜŞE GEÇMİŞTİ

Gaziantep’e tam yetki ile ataması yapılan İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’ye bakanlık tarafından kendi ekibini kurma yetkisi de verilmesine rağmen İl Sağlık Müdürü Tiryaki’nin kurduğu ekibin atamalarının onaylanmamasına ise akıl sır ermiyor. Daha önce Gaziantep’te pik yapan Koronavirüs vakaları dolayısıyla Sağlık Bakanlığı tarafından Gaziantep’e 5 kişilik bir saha koordinatörü ekibi görevlendirilmiş ve bu ekibin yaptığı çalışmalar neticesinde Gaziantep’teki Koronavirüs vakalarının artışının sebepleri raporlanmış ve çözüme yönelik de adımların atılmasıyla birlikte vaka sayıları yüzde 70 azalma göstermişti. Bunun üzerine Gaziantep’e İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki atanmış ve kendi ekibini kurarak Gaziantep sağlık camiasının hem Koronavirüsle daha sağlıklı mücadele etmesinin sağlanması istenmiş hem de diğer sağlık konularında daha çözümcü yaklaşımların sergilenmesi istenmişti. Bu konuda da Dr. Ümit Mutlu Tiryaki tam yetki ile Gaziantep’e atanmıştı. Sağlık Müdürü Tiryaki ise Gaziantep’in sağlık sorunlarını göreve geldiği ilk günden itibaren masaya yatırmış ve çözümcü yaklaşımlarla hizmet üretmek isterken yaptığı atamaların onaylanmaması ile adeta önü tıkanmış oluyor.

BU KADROYU KİMSE YIKAMIYOR

Gaziantepli olmayan ve dışarıdan ithal edilerek Gaziantep sağlığının başına getirilen Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Abdulkadir Turgut’un bir gecede dizayn ettiği ve bu ekibin kendisinin başını yediği, ardından Uzman Dr. Serdar Sarıfakı’nın da 1-2 değişiklikle devam ettiği 2,5 yıllık görevi süresince uyumlu çalışamaması nedeniyle görevden alınmasının ardından Hatay Suriye Görev Gücü Başkanlığı da yapan Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’ye yeni kadro oluşturması şartıyla Gaziantep’e İl Sağlık Müdürü olarak atandı, fakat ne hikmetse bu kadroyu hiçbir güç yerinden edemedi. Gaziantep’te adeta sağlık camiasını kilitleyen bu kadronun yerine yeni atamaların gelmesinin ise önünün açılması gerekiyor.

SİYASİLERDEN VE BÜROKRASİDEN HAMLE BEKLENİYOR

Sağlık Bakanlığı tarafından tam yetki ile Gaziantep’e İl Sağlık Müdürü olarak atanan Dr. Ümit Mutlu Tiryaki ise AK Parti Gaziantep Milletvekilleri ile bir toplantı yapmış ve İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı birçok birimde idarecilerin değiştirilmesi ve yeni atamalar yapılması için listesini Sağlık Bakanlığı’na sunmuştu. Ancak bu liste Sağlık Bakanlığı tarafından bir türlü onaylanmadı. Gaziantep’in ileri gelen siyasilerinden ve bürokratlarından bu atamaların onaylanmasını sağlamaları beklenirken, an itibari ile atamaların onaylanmadığı her saniye Gaziantep’in adeta aleyhine işliyor. Çünkü atamaların onaylanmamasıyla sağlık alanındaki birçok alanda aksaklıklar yaşanmaya başladı ve kentte Koronavirüs vakaları tavan yapma noktasına ulaştı.

ARTIŞIN ÖNÜNE ATAMALARIN ONAYLANMASI İLE GEÇİLEBİLİR

Gaziantep’te Koronavirüs vaka artışlarının önüne geçilmesi için yapılan atamaların bir an önce onaylanması ve sisteme girilmesiyle birlikte ataması yapılan isimlerin görevlerine başlayarak, gerek saha çalışması gerekse filyasyon çalışmalarına hız verilmesi gerekiyor. Hastanelerde sağlık hizmetlerinin tam anlamıyla vatandaşa sunulması ve oluşan risklerin önüne geçilmesi için atanan yeni listenin bir an önce göreve başlaması gerekiyor. Sağlık camiasındaki mevcut idareciler görevlerini bırakacak olması düşüncesi ile işlerine adapte olamazken yeni atanan isimler de görev almak için bakanlık onayı bekliyor. Bu belirsizlik ise vatandaşın yeterli sağlık hizmetini almasının önüne geçerken artan Koronavirüs vakalarına da sebep olarak gösteriliyor.

KORONA ARTIYOR DİĞER SAĞLIK SORUNLARI GÖRÜLMÜYOR

Gaziantep’te atama krizine bağlı olarak artan Koronavirüs vakaları tüm sağlık personellerinin odak noktası oluyor ve diğer sağlık sorunları ise ilgi dışı kalıyor. Aile Sağlığı Merkezleri’nde vatandaş yeterli hizmeti göremezken, zorunlu bebek ve çocuk aşılarının askıda kaldığı iddia ediliyor. Gebe takiplerinin yapılıp yapılamadığı da bir muamma iken bebek ölüm oranındaki durumun da içler acısı olduğu dile getiriliyor.

GÜNLÜK VAKA SAYISI 300’Ü GEÇTİ

Gaziantep’te son 3 gün içinde Koronavirüs’ten kaynaklı ölüm sayısı 30’a yakın gerçekleşti. Günlük Koronavirüs hasta sayısı ise 300’ü geçmiş durumda. Uzmanlar bu gidişle Koronavirüs vakalarının ciddi anlamda artacağını ve hemen önlemler alınmazsa resmi ve özel hastanelerde hasta yatıracak yatak bulunamayacağını öngörüyor.

KANAYAN YARAYI KİM SARACAK?

Gaziantep’in kanayan bu yarasına bir an önce çözüm bulunması için İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki’nin yaptığı atama listesinin derhal onaylanması gerekiyor. Bunun için de Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Vali Davut Gül, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in duruma el atması gerekiyor ve Sağlık Bakanlığı ile temasa geçerek yapılan atamaların onaylanmasını sağlamaları bekleniyor. memohaber.com olarak sorumlu yayın anlayışı ve gazetecilik ilkesi gereği bu konuların takibini yaptığımız gibi ilgilileri ve yetkilileri de bu konuda göreve davet ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi