Sayıştay Raporu'nun Bulgu 3 başlıklı bölümünde, "Bakanlık Taşra Teşkilatında Çalışmak Üzere Başkan ve Başkan Yardımcısı Unvanlarıyla Sözleşme İmzalayan Personelin Merkez Teşkilatı Yönetici Kadrolarında Görevlendirilmesi" başlığıyla Bakanlığa sözleşme yapılmamasını önerdi. Ancak Bakanlık bünyesinde görev yapan Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı olarak fiili görev yapanlar Türkiye'nin çeşitli yerlerinde İl Sağlık Müdürlüklerinde Başkan yada Başkan Yardımcısı ile Hastanelerde Başhekim Yardımcısı gibi pozisyonlarda sözleşme imzalayarak çalışmadıkları görevin yüksek sözleşme ücretini almaya devam ediyorlar.

Sayıştayın ısrarla karşı çıkmasına ve her yıl yaptığı denetimde bakanlığa bunu soru olarak sormasına rağmen Sağlık Bakanlığının hala aynı uygulamanın devamını yapması ne hakkaniyet nede liyakat esaslarına uymamaktadır. 

Bu durumun son örnekleri ise;

Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Muhammed Ertuğrul EĞİN ile Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğünde Daire Başkanı olan Dr. Cevher CESUR oldu. Her iki buroktatta Taşra'da sözleşme imzalayarak aldıkları mevcut maaşın yanında çalışmadıkları halde kağıt üzerinde çalışıyor gözüktükleri hastanelerden sözleşmeli yöneticilik ücreti alacaklar.

SAYIŞTAY'IN BU KONUDAKİ KARARI!

Bakanlık taşra teşkilatında sözleşme yapılmak suretiyle başkan ve başkan yardımcısı unvanlarına getirilenlerin fiilen bu hizmeti yapmayıp merkez teşkilatında görevlendirilmesi, ilgili ildeki başkan ve başkan yardımcılığı görev yerlerinin boş bırakılmasına sebep olmaktadır. Bu duruma ek olarak 2451 sayılı Kanun uyarınca üçlü kararname ile atanması gereken merkez teşkilatındaki daire başkanı ve üstü unvanları taşıyan pozisyonlarda görevlendirilmeleri atama usulüne de uygun değildir.

Sonuç olarak Bakanlık merkez teşkilatı Daire başkanı ve üstü kadrolarına 2451 sayılı Kanunun gereklerine uygun olarak atama yapılması, kararname ile belirlenen pozisyon unvanları itibariyle cevaz verilen görevler dışında görevlendirilecekler ile sözleşme yapılmaması önerilir.