Gaziantep İl Sağlık Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki’nin sözleşme süresi 15/11/2022 de sona erecek.

Başarılı çalışmalarıyla göz dolduran İl Sağlık Müdürü Tiryaki’nin AK Parti İl Yönetimi ve Sağlık Bakanlığı düzeyindeki toplantılardan çıkan karara göre sözleşmesinin 15 kasım’dan sonra da yenileceği ileri sürüldü.

Gaziantep Memo Haber tarafından aktarılan bilgiye göre; İl Sağlık Müdürü Ümit Mutlu Tiryaki, 15 Kasım’dan sonra da görevine devam edecek.

TİRYAKİ DEVAM, BÜROKRASİ KONUSU MUAMMA!

Sağlık Bakanlığı’na bağlı il sağlık müdürlükleri, ilçe sağlık müdürlükleri ve kamu hastanelerinde görevli bürokratların 3’te 1’inin sözleşmesi önümüzdeki aralık ayında sona eriyor. Kasım 15’te sözleşmesi sona erecek olan 45 il sağlık müdürü arasında Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doktor Ümit Mutlu Tiryaki de bulunuyor. Tiryaki’nin yanı sıra Gaziantep Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı kamu hastaneleri ve ilçe sağlık müdürlüklerinde görevli 171 bürokratın da sözleşme süreleri sona eriyor. 2020’nin Ağustos ayında sözleşme imzalayarak Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’ne atanan Doktor Ümit Mutlu Tiryaki’nin sözleşmesinin 15 Kasım’da yenilenmesi ve Gaziantep İl Sağlık müdürlüğü görevine devam etmesi bekleniyor. Ümit Mutlu Tiryaki’nin yaklaşık 1 aydan bu yana Gaziantep milletvekilleri ile Ankara’da ve çeşitli toplantılarda ortak karar alarak Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü görevine devam etme yönünde mutabakata vardıkları öğrenilirken Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 171 bürokratın ise hangi kriterlere göre sözleşme yenileyecekleri ve sözleşmesi yenilenmeyen bürokratların yerine atanacak isimlerin hangi kriterlere göre göreve getirilecekleri merak ediliyor.

TİRYAKİ ZOR SÜREÇTE ZORU BAŞARDI

Coronavirüs salgınının tavan yaptığı bir dönem olan 2020’nin Ağustos ayında Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü görevine atanan Ümit Mutlu Tiryaki, göreve geldiği günden bu yana özellikle pandemi döneminde Türkiye’ye örnek olacak derecede yürüttüğü başarılı çalışmalarla her kesimin takdirini topladı. Tiryaki’nin İl Sağlık Müdürlüğü görevinin, sözleşmesinin sona erecek olan 15 Kasım 2022 tarihinden sonra da devam edeceğinin öğrenilmesi Gaziantep kamuoyu ve sağlık camiasında sevinçle karşılandı. Tiryaki’nin görevine devam edeceğinin öğrenilmesi hemen her kesim tarafından takdir görürken, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesindeki bürokratların belirlenmesi noktasında ise sağlık camiasında birtakım endişeler hakim.

GAZİANTEPLİ DONANIMLI İSİMLER GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Gaziantep’te 2020 Ağustos ayından bu yana Gaziantep İl Sağlık müdürlüğü ve buna bağlı kamu hastanelerinde görev yapan başkan, başkan yardımcıları, başhekimler ve başhekim yardımcıları, hastane müdürleri, müdür yardımcıları ve uzmanlardan oluşan toplam 171 bürokrat bulunuyor. 2023’te Şehir Hastanesi’nin faaliyete başlaması ile bu sayının 200’ü bulması bekleniyor. Mevcut bürokratların ise sadece yüzde 10’u Gaziantepli. Geri kalan yüzde 90’ı ise Gaziantep dışından Gaziantep’e getirilen ya da gelen isimlerden oluşuyor. Sağlık camiasındaki bürokratların Gaziantepli olmaması ise Gaziantep’te liyakatli ve donanımlı birçok yetişmiş personel bulunmasına rağmen sağlık camiasındaki bürokraside yer alamamaları yönünde eleştirilerin ortaya çıkmasına neden oluyor.

KRİTER LİYAKAT OLMALI

Gaziantep’te 15 Kasım 2022 tarihine yeniden şekillenecek olan İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı bürokrat listesinin hangi kriterlere göre belirleneceği merak ediliyor. Gaziantep Sağlık camiasında görev yapacak olan bürokratların siyasi ve sendikal faaliyetlerden uzak, derneklerin belirleyeceği isimlerden bağımsız liyakatli ve donanımlı Gaziantepli isimlerden oluşması isteniyor. Gaziantep’te donanımlı isimler yerine, sendika ve derneklerin dayatma yaptığı isimlerin sağlık bürokrasisinde yer alması Gaziantep sağlık camiasının ve kamuoyunu rahatsız ediyor.

SENDİKA BAŞKANLARI KENDİLERİNİ NE ZANNEDİYOR?

Gaziantep İl Sağlık Müdürü’nün sözleşmesinin yenilenmesi süreci yaşanırken bazı sendika ve dernek algı operasyonları da başladı. Bazı sendika ve dernek başkanları kendilerinin bakanlıkta güçlü lobilerinin olduğunu, yeni oluşumda genel başkanın görevden alınacağını ve bu yeni oluşumda kendilerinin de genel merkez yönetiminde olacağını öne sürerek İl Sağlık Müdürü’nün kendileri ile diyalog içinde olması zorunda olduğunu çeşitli mecralarda konuştukları bilgisi alındı. Bu tür söylemlerle 15 Kasım 2022’de oluşturulacak Gaziantep sağlık bürokrasisinde istedikleri isimleri yönetici yapmaya çalışan sendika ve dernek başkanlarının bu düşüncelerinin oluşturulacak bürokrasi listesinde etkili olmaması isteniyor. Bu sendika ve dernek başkanları İl Sağlık Müdürü Tiryaki’yi davet ederek Tiryaki ile fotoğraflar çektirip sosyal medya üzerinden sağlık camiasına algı yönetmek maksatlı mesajlar vermeye çalışmaları da oldukça dikkat çekiyor ve sağlık camiasında bu durum oldukça rahatsızlık yaratıyor. Gaziantep sağlık bürokrasisini dizayn etmeye çalışan bu dernek ve sendika yöneticileri Gaziantepli yetişmiş ve donanımlı isimlerin görmezden gelinmesini sağlayarak sırf kendilerine yakın ve sözlerinden çıkmayacak diye bazı isimleri bürokrasi kadrosuna yerleştirmeye çalışıyor. Bu da Gaziantep’in liyakatli ve başarılı bürokratların önünü kesiyor.

EN BÜYÜK SORUN ÇALIŞAN İLE YÖNETİCİ ARASINDAKİ MAAŞ UÇURUMU

15 Kasım’da yeni sözleşmelerle yeni yöneticileri belirlenecek olan İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı bürokrasi düzeyindeki yönetici ve idarecilerin en büyük sorunu ise çalışanlardan daha düşük maaş almaları. Öyle ki, hastane müdür yardımcısı hastanede çalışan bir hemşireden daha düşük maaş alıyor. İl Sağlık Müdürü, başkan, başkan yardımcısı, başhekim, başhekim yardımcısı, hastane müdürü, hastane müdür yardımcıları Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği teşvik ve taban uygulamasından bu yana daha düşük ücretle çalışıyor. Bu yöneticiler, uzman bir doktordan çok daha düşük maaş alıyor. Örneğin bir başhekim 35 bin TL, başhekim yardımcısı 30 bin TL, bir hastane müdürü 17 bin TL, hastane müdür yardımcısı 14 bin 500 TL, sağlık müdürlüğünde görevli uzmanlar 14 bin 500 TL maaş alırken Başhekim emrinde çalışan bir uzman doktor 45 bin ile 75 bin TL maaş alıyor. Kamu hastanesinin acil servisi, yoğun bakım ve ameliyathanesinde çalışan bir hemşire nöbet ücretleriyle birlikte aynı hastanenin müdüründen ve müdür yardımcısından daha fazla maaş alıyor. Bu maaş uçurumu ise kamu hastaneleri ve İl Sağlık Müdürlüğü’nde görev yapan bürokratların görevlerinden istifa ederek uzman doktorluğa dönmelerine sebep oluyor. Böylece, İl Sağlık Müdürlüğü, yönetici kadrosu oluşturmakta da maaşlar arasındaki uçurumlar sebebiyle zorluk çekiyor. Bakanlığın bu konuda adımlar atarak, sözleşmeli personelin hak kayıplarının önüne geçmesi isteniyor. Ayrıca daha önce kamu hastanesinde çalışırken, maaş sorunlarından dolayı istifa ederek özel hastanelerde görev yapmaya başlayan yaklaşık 6 bin doktor Temmuz ayındaki düzenlemeden sonra özel sektörden istifa ederek bakanlığın çağrısı üzerine yeniden kamu hastanesine döndüğü öğrenildi.