# Bu düşüşün nedenlerine bakacak olursak;

 # 112 Acile gelirine göre döner sermaye dağıtılmıyor. Önceden belirlenen oranlarda genel bir hesap yapılıp müdürlüklere para gönderiliyor.

 # Daha önce Halk Sağlığı Müdürlükleri kendi ek ödemesini kendisi yaparken şimdi müdürlükler ve genel sekreterlikler İl Sağlık Müdürlüğü kapsamında birleştiği için ek ödemeler tek elden hesaplanıp ödeniyor.

 # Sözleşmeli sağlık yöneticilerinin ek ödemeleri çok yüksek. Daha önce ortalama  (1,5 sene önce)   4 bin lira ek ödeme alan bir sağlık müdür yardımcısı tabip şuanki adıyla başkan 8 ila 12 bin arasında ek ödeme alıyor. Daha önce 6 bin  lira döner sermaye alan il müdürü şuan 12-13 bin lira ek ödeme alıyor.

 # Kabaca hesap yaparsak 1 müdür 5 Başkan 6 başkan yardımcısı 16 sözleşmeli uzmanın aldığı ek ödeme (performans) o ilin 112 acillerinde görev yapan sağlık çalışanlarının aldığı performansla hemen hemen aynı. 20-25 sağlık yöneticisi = 400 sağlık personeli 

 # Ayrıca  enflasyon, enerji, ilaç ve sarf malzemelerin ödemeleri döner sermaye bütçesinden yapılmaktadır. Enflasyon ve diğer nedenlerle bu artışlar ile ödenen faturalar geçen yıllara göre çok ciddi bir artış göstermiş olup, bu fark döner sermayeden ödeniyor.  

 # Personele ödenmesi gereken tutar mal hizmet alımlarına kaynak oluyor.  Kurumların gelirlerinde bir artış olamadığı için (SUT fiyatları on yıldır ayni) görece olarak açığı personele ödenecek performanstan keserek açık kapatılmaya çalışılıyor....

 # İşte bütün bu sebeplerden 112 acillerin ek ödemelerinde son 1 yıllır ciddi düşüşler meydana geliyor.

Editör: Haber Merkezi